műkincscsempészet

2021.04.22. 16:06

Csempészektől elkobzott műkincsek térnek vissza Afganisztánba

Egy műkincscsempészettel foglalkozó New York-i műkincskereskedőtől elkobzott ősi műtárgyakat szolgáltatott vissza az Egyesült Államok Afganisztánnak.

Roja Rahmani, Afganisztán amerikai nagykövete szerdán hangsúlyozta, hogy nagy jelentőségű alkotásokról van szó, „minden darab történelmünk felbecsülhetetlen értékű ábrázolása”.

A nagykövet hétfőn egy New Yorkban rendezett ceremónia keretében kapta vissza a műkincseket, amelyek a hatóságok nyomozásának köszönhetően előkerülő, számos más országból kicsempészett műkincsek között voltak.

Az ősi maszkokat, szobrokat és más műtárgyakat, amelyek közül néhány a 2. és 3. századból származik, rövid ideig Afganisztán washingtoni nagykövetségén állították ki, s ezt követően útnak indították őket Kabulba, ahol a Nemzeti Múzeum gyűjteményében kapnak helyet. A hazatérő alkotások között több szobor Buddhát ábrázolja, de egy görög maszk és egy Sivát ábrázoló márványszobor is van köztük.

Az amerikai hatóságok nyomozása fényt derített a világ legnagyobbnak tartott műkincscsempész bandájának működésére,

amelynek vezetője Subhash Kapoor New York-i galériatulajdonos volt. Kapoort 2011-ben Németországban tartóztatták le, majd kiadták Indiának, ahol lopott műkincsek kereskedelme miatt került börtönbe. Manhattani galériájában 2012-ben tartottak razziát a New York-i hatóságok. Amerikában 2019-ben emeltek vádat a banda ellen.

Fredrik Hiebert archeológus, a National Geographic Afganisztánt tanulmányozó munkatársa, aki segített a műkincsek azonosításában, elmondta, hogy mintegy 2600 régészeti helyszín található az országban.

– Afganisztán a régészet területén az egyik leggazdagabb ország a világon.

És ennek persze nagyon jó oka van: 6000 éve létezik Afganisztánban civilizáció – magyarázta a tudós. Ez persze a műkincstolvajok és csempészek számára is vonzóvá teszi a térséget.

Az amerikai hatóságok Kapoornál és hét további műkincscsempésznél több mint 2600 műtárgyat foglaltak le több mint 140 millió dollár (42 milliárd forint) értékben. A lefoglalt műkincsek közül már számos visszakerült származási helyére, Nepálba és Sri Lankára, és hamarosan Thaiföldre is visszaküldik az előkerült műtárgyakat. A 33 afgán műtárgy értékét mintegy 1,8 millió dollárra (544 millió forintra) teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában