Ország-világ

2021.02.17. 13:26

Magyarázatot várnak Karácsonytól az újabb közbeszerzési botrányra

Levélben kért tájékoztatást Karácsony Gergely főpolgármestertől az újabb botránygyanús tenderkiírásról Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Tavaly decemberben írt ki hét fővárosi cég közösen egy 856 millió forintos keretösszegről szóló pályázatot médiavásárlási szolgáltatásokra. Azonban a közbeszerzést visszavonták, miután a Közbeszerzési Hatóság eljárást indított a pályázat törvénysértő mivolta miatt, abban ugyanis a versenyt jelentősen korlátozó kikötés szerepelt.

Budapest, 2020. október 23. Karácsony Gergely fõpolgármester az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Amint azt korábban mi is megírtuk, a tender feltételként konkrétan azt tartalmazta, hogy a győztes pályázónak rendelkeznie kell a sikeres és hatékony marketingkommunikációért járó Effie-díjjal. A versenyt jelentősen korlátozó kikötés értelmében ráadásul az eljárás során csak a 2017 és 2020 között kapott elismeréseket vették volna figyelembe annak ellenére, hogy a díjat 2002 óta ítélik oda Magyarországon.

A pályázat visszavonása helyes döntés volt, de felmerül a kérdés, hogyan kerülhetett bele egyáltalán egy ilyen diszkriminatív feltétel a pályázati kiírásba – fogalmaz a Világgazdaság által ismertetett levelében Láng Zsolt, aki azt kérdezi a főpolgármestertől, hogy milyen tanácsadó vagy szakértő vett részt a kiírás megalkotásában. Mi volt a szakmai indok erre a kikötésre?

Elsőként a Világgazdaság hozta nyilvánosságra kedden, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. azután döntött a tender lefújása mellett, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke hivatalból eljárást kezdeményezett a kiírás kapcsán a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), mert úgy ítélte meg, hogy az törvénysértő. A KDB február 1-jén elindította a jogorvoslati folyamatot, rá egy napra azonban az érintett cégek lefújták a tendert.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában