Ország-világ

2020.07.04. 15:46

Varga Judit: Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít a kötelezettségi eljárásokban

Közösségi oldalán posztolt az igazságügyi miniszter.

Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít a kötelezettségi eljárásokban – írta közösségi oldalán Varga Judit.

Hozzátette: a HVG.hu-n tegnap megjelent hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

A Bizottság évente közzéteszi a Belső Piaci Eredménytáblát, ami meghatározott mutatók mentén éves szinten elemzi a tagállamok teljesítményét a belső piachoz kapcsolódó irányelvek átültetésében és az uniós jog alkalmazásában. A Belső Piaci Eredménytábla nem egyszerű olvasmány: nem árt érteni a számokat, tudni kell olvasni a sorok között és értelmetlen egyes statisztikai adatokat kiragadni a környezetéből. A HVG újságírója mindhárom legyet leütötte egy csapással.

Helyesen említi ugyan, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknak különbözői fajtái vannak, így például az irányelvek átültetésének elmaradása miatti eljárások, amelyeket pusztán az irányelv átültetésében bekövetkezett késedelem ténye alapoz meg. Ebbe a kategóriába viszont pont nem tartoznak bele azok az ügyek, amelyeket példaként említ – írta Varga Judit.

Hozzátette: sőt, annak is elmulasztott utánanézni (vagy csak gondolni), hogy már a nevéből fakadóan („BELSŐ PIACI” Eredménytábla) sem vizsgálhat ez a jelentés olyan eljárásokat, amelyek az igazságszolgáltatásra vagy a Stop Soros törvénycsomagra vonatkoznak. Arra meg már szinte én szégyellem felhívni az újságíró figyelmét, hogy az EUB még sem a CEU, sem a Stop Soros ügyben nem hozott ítéletet, így nincs is „elkaszálva” semmi.

Az Eredménytábla egy adott év pillanatfelvétele. A most megjelent jelentéssel érintett időszakban 1011 irányelvet kellett átültetniük a tagállamoknak. Magyarország ezt az uniós átlagnál jobban teljesítette, hiszen az elmaradása mindössze 0,5%-os volt, ami az uniós átlag alatt van, és jelentős fejlődés az egy évvel korábbi értékhez képest. Azt, hogy a Bizottság mégis miért indít velünk szemben több kötelezettségszegési eljárást, mint korábban, talán tőlük kellene megkérdezni. Tény, hogy Magyarországgal szemben előszeretettel, gyakran és gyorsan nyúl ehhez az eszközhöz, ami sokszor politikai megfontolásokat is tükröz – mutatott rá az igazságügyi miniszter.

A lezárások tekintetében persze nem ennyire lelkes, jelenleg mintegy 10 olyan kötelezettségszegési eljárásunk van, ahol már minden kötelezettségünknek eleget tettünk, csak a lezáró döntést várjuk. De ez nem a mi asztalunk. Ami viszont a mi asztalunk: az eljárások többségét az EU átlagnál rövidebb időn belül sikerül megoldanunk, és az EU átlagnál gyorsabban sikerül az Bíróság ítéleteinek is megfelelnünk – szögezte le Varga Judit.

Tehát a hír igaz, csak éppen Magyarország az EU-s átlagnál jobban teljesít – zárta posztját az igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában