Ország-világ

2021.06.13. 19:36

A világelső Novak Djokovic nyerte a Roland Garrost

Ez a szerb teniszező 19. Grand Slam-trófeája.

Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning against Greece's Stefanos Tsitsipas at the end of their men's final tennis match on Day 15 of The Roland Garros 2021 French Open tennis tournament in Paris on June 13, 2021. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Archambault

A belgrádi sztár 29. Grand Slam-döntőjében lépett pályára, és 19. trófeájára hajtott, amivel már csak egy diadalra került volna az örökranglistán holtversenyben éllovas Roger Federertől és Rafael Nadaltól. A 34 éves világelső formáját jelzi, hogy az utóbbi kilenc GS-ből hatot megnyert, és pénteken megfosztotta trónjától a 13-szoros bajnok Rafael Nadalt, aki 2005 óta csupán harmadszor kapott ki a párizsi salakon. Djokovic sikerével a harmadik férfi teniszező lehetett a legendás Rod Laver és Roy Emerson után, aki mind a négy Grand Slam-versenyt legalább kétszer megnyerte.

Cicipasz 22 évesen első GS-döntőjére készült, ez 1982 óta a legnagyobb korkülönbség a Roland Garros férfi döntőjében, amikor a 17 éves Mats Wilander legyőzte a 29 éves Guillermo Vilast.

Az esélyek egyértelműen Djokovic mellett szóltak, mivel korábbi hét találkozójukból ötször megverte az athéni játékost, aki Nadal 2008-as diadala óta a legfiatalabb Garros-finalista. Görögország első GS-döntőse ugyanakkor abba is „kapaszkodhatott”, hogy a tavalyi elődöntőben öt szettre kényszerítette a szerbet a Philippe Chatrier Stadionban. Ráadásul ő nyerte idén a legtöbb mérkőzés összességében (39) és salakon is (22).

A Párizsban 2016-ban bajnok Djokovic pontot sem vesztett az első három adogatójátékában, a kihívónak ugyanakkor több bréklabdát is hárítania kellett. A szerb egy alkalommal a háló felé rohanva hatalmasat esett, de nem zavarta meg az incidens, majd 4:5-nél remek ütéssel védte ki Cicipasz szettlabdáját. Nem sokkal később viszont 6:5-nél nem tudta kiszerválni a játszmát, majd a rövidítésben 2-5-ről még kiegyenlített, de végül a görögé lett a 68 perces szett.

A folytatásban a 19-szeres GS-bajnok rögtön elvesztette az adogatását, majd 2:4-nél ismét, ekkor egyre fáradtabbnak tűnt a Nadal elleni 4 óra 13 perces elődöntőt követően. Cicipasz 26 nyerő és csupán 12 rontott ütésnél tartott, majd kiszerválta a játszmát, Djokovic pedig néhány adogatásra el sem indult.

Egy óra 43 perc elteltével jöhetett a harmadik felvonás, előtte a belgrádi favorit az öltözőben rendbe szedhette a gondolatait, mert 2:1-nél egy 11 perces gém végén brékelte a görögöt, majd egyre jobban belelendülve, 50 perc alatt szépített.

Cicipasz gödörbe került, többször is elvesztette az önuralmát, reklamált a bírónál, és az elszalasztott bréklabdák is dühíthették.

A negyedik szett még egyoldalúbban alakult, a világelső egyre magasabb színvonalú játékkal 4:0-ra, majd 5:1-re meglépett, ellenfelének pedig már csak a szépítésre futotta az erejéből. A Roland Garros-döntők történetében legutóbb az argentin Gaston Gaudio tudott kétszettes hátrányból fordítani 2004-ben.

Az utolsó játszmára Cicipasz összeszedte magát, átgondoltabban ütött, de nem tudta elkerülni a bréket, míg a szerb továbbra is eltökélten hozta a maga szintjét, végigvitte előnyét, és második meccslabdáját értékesítve megnyerte a 4 óra 12 perces találkozót.

Djokovic karrierje 84. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott, és 19. GS-serlegével már csak egy diadalra van Roger Federertől és Rafael Nadaltól.

Eredmény:

Novak Djokovic (szerb, 1.)-Sztefanosz Cicipasz (görög, 5.) 6:7 (6-8), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában