Nagyvilág

2008.02.27. 11:32

Tábornokok a vádlottak padján

<p>Ukrajna – A Központi Körzeti Katonai Fellebbviteli Bíróság mától ismerteti a vádiratot a 2002-es lembergi repülőnapon bekövetkezett tömegkatasztrófa ügyében négy tábornokkal szemben.</p>

2002. július 27-én egy katonai ">repülülőshow idején a Lemberg közelében fekvő szklinovi katonai repülőtér területén 77 személy, köztük 28 kisgyerek halálát okozta egy a nézők közé zuhanó Szu-27-es vadászgép. A baleset során további 543 néző sérült meg, közülük több tucatnyian váltak nyomorékká.

A szemtanúk és a mentésben résztvevő egészségügyisek elmondása szerint a halálos áldozatok száma a bejelentettnél több lehet, mert legalább féltucatnyi személyt azóta is eltűntként tartanak számon. Az egyik mentőstiszt beszámolt róla, hogy a lezuhant gép hajtóműveiből legalább 300 kilogramm bedarált biomasszát kapartak ki. Az oda beszippantott emberek pontos számát és személyazonosságát soha nem tudják megállapítani.

A Szu-27-es egy manőver során jelentősen vesztett magasságából, s az egyik, aznap kiállítóterepként szolgáló leszállópályán összegyűlt tömeg közzé zuhant. A katonai bíróság 2005-ben már ítéletet mondott hat pilóta ügyében, akik közül ma már csak egy tölti tényleges szabadságvesztését.

Az Ukrán Légierő négy tábornoka ellen azért kezdeményeztek bűnvádi eljárást, mert a pilóták kérése ellenére – takarékossági okokból – nem engedélyezték a légiparádén bemutatandó feladatsorok előzetes begyakorlását. A vádirat 500 oldalt számlál és 109 kötetnyi nyomozati anyagon alapul.

A baleset 90 károsultja egyébként már korábban keresetet nyújtott be az Európai Emberjogi Bíróságra Ukrajnával szemben, hogy az országtól méltó kártérítést és bocsánatkérést csikarjon ki. Strassburgban szintén a napokban várható ítélet az ügyben.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!