Nagyvilág

2007.06.10. 11:27

Parlamenti választások Belgiumban

<p>Belgium - Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Belgiumban. Az előrejelzések szerint a nyolc éve hatalmon lévő liberálisok valószínűleg veszítenek, és a kereszténydemokraták veszik át az ország irányítását.</p>

Az országot két ciklus óta, nyolc éve Guy Verhofstadt liberális miniszterelnök vezeti. Az előrejelzések szerint azonban nem kap újabb négy évre megbízatást, és a flamand kereszténydemokrata párt első embere, Yves Leterme váltja majd a kormányfői pozícióban.

Nagy érdeklődés kíséri a szélsőjobboldali Flamand Érdek párt szereplését, előreláthatólag 23 százalék körül végeznek majd.

A 7,7 millió választásra jogosult belga 150 parlamenti és 71 szenátusi képviselői helyről dönt. A választóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak, a hagyományos szavazás délután egykor, az elektronikus három órakor zárul.

A pártok a holland nyelvű flamand és francia ajkú vallon régióban is elindulnak, a két helyen együttesen szerzett százalék alapján dől el, ki alakíthat kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!