Nagyvilág

2008.02.05. 18:11

Kihantolják a Ceausescu-házaspárt?

<p>Be kell bizonyítania a román védelmi minisztériumnak, hogy az 1989 decemberében kivégzett Ceausescu házaspár valóban a bukaresti Ghencea temetőben van elhantolva - döntött kedden a bukaresti törvényszék.</p>

A diktátor házaspár exhumálásáért gyerekeik indítottak pert. Valentin és Zoia Ceausecu, a házaspár fia és időközben elhunyt leánya négy éve kérte szüleik exhumálását, mivel meggyőződésük szerint a házaspár nyughelyeként számon tartott sírokban nem ők vannak eltemetve.

Ebben a temető-gondnokság sem biztos, a Ceaucescuék a temetkezési jegyzékben sincsenek feltüntetve. Valentin Ceausescu DNS vizsgálatokat végeztetne, hogy bizonyos legyen ebben. A bíróság ezt most engedélyezte is. A kihantolás mégsem vehető biztosra, az ítélet ugyanis nem jogerős és öt napon belül megfellebbezhető.

Nicolae Ceausescut és feleségét Elenát 1989. december 25-én rögtönítélő bíróság halálra ítélte, és azon nyomban kivégezték mindkettőjüket. A titokban eltemetett házaspár sírja ma már zarándokhely a kommunizmus iránt nosztalgiázó románok számára.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!