Nagyvilág

2008.01.08. 11:23

Kenyai zavargások: egymilliárdos kár, humanitárius veszély

<p>A december végi kenyai választások óta tartó zavargások majdnem egymilliárd kenyai schillinges (2,6 milliárd forint) kárt okozott eddig az afrikai ország gazdaságának, közölte a kenyai pénzügyminisztérium kedden.</p>

Közben egy brit jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy humanitárius katasztrófa elé néz az ország. Több százan haltak meg és negyed millió ember menekült el otthonából a december 27-ei választások után kitört, törzsi jelleget öltött zavargások miatt.

A pénzügyminisztérium becslése szerint majdnem egymilliárd kenyai schilling kárt okozott a gazdaságnak az elharapódzott erőszak. Ebben benne vannak a visszamondott turistautak, az elmaradt munkák és a különböző üzletek veszteségei, közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

A brit Merlin jótékonysági szervezet szerint veszélyesen kevés segélyszállítmány áll rendelkezésükre, és a rászorulók nem jutnak megfelelő mennyiségű élelemhez, és tiszta vízhez. A szervezet szerint ha pár nap alatt nem szüntetik be az erőszakot, komoly veszélyt okozhatnak a koszos víz miatt terjedő betegségek.

Az ENSZ becslése szerint a káosz miatt negyed millióan menekültek el lakóhelyükről. Helyi segélyszervezetek attól tartanak, hogy a sietve felhúzott menekülttáborokban gyorsan terjednek majd a különböző betegségek. Az ENSZ világélelmezési programja szerint eddig nem volt nagyobb gond, de a tovább folytatódó zavargások megakadályozhatják az élelemosztást. Az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy több kórházban kevés a gyógyszer.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!