Holokauszt

2020.01.07. 17:28

Jó lenne megszívlelni a történelem tanulságait

Már néhány éve elhatároztam, hogy személyesen meglátogatok egy vagy két hírhedt második világháborús náci haláltábort. Sokat olvastam, hallottam és láttam dokumentum- vagy művészfilmekben az ott történt borzalmakról, de valahogy nem tudtam összekapcsolni a kapott információhalmazt a száraz és kegyetlen valósággal. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábort egy szervezett kirándulás alkalmával kereshettem fel.

© 2014 Hecktic Travels | HeckticTravels.com

Fotó: Hecktic Travels

Erdei Ferenc

A náci haláltáborok hallatán az emberek zöme azonnal Auschwitzra gondol, pedig ez nem fedi a valóságot. Auschwitz egy német precizitással megtervezett és felépített, huszonhét, ma is jó állapotban lévő beton- és téglaépületből álló munkatábor volt. Itt nem voltak gázkamrák és nagy teljesítményű hamvasztó kemencék, ide politikai ellenfeleket és munkabíró személyeket internáltak. A kivégzés módja az akasztás és a golyó általi halál volt. A kivégzést megelőző kínzási módszerek voltak borzalmasak (büntetőzárka négy személynek: területe 1x1 méter, ablaka 5x5 centiméter, bejárata 50x60 centiméter, bejutás térdepelve). Auschwitz ma múzeum, ahol megdöbbentő látvány tárul a látogató szeme elé: a hírhedt Mengele laboratóriuma, a birkenaui tábor felszabadításakor még ott lévő és meg nem semmisített dolgok: mozgássérült internáltaktól visszamaradt műlábak, műkezek, tolókocsik, szemüvegek, bőröndök (nevekkel), fésűk, evőeszközök, evőedények, felnőtt és gyerekruhák, lábbelik, üres mérgesgáz-dobozok ezrei, de a legmegrázóbb a több köbméter emberi haj látványa. Emberi ésszel nehéz felfogni, hogy a kettős szögesdrót kerítéssel körülvett Auschwitz-tábortól 50 méterre, egy impozáns villában élte „nyugodt” családi életét, gyerekeivel, a tábor parancsnoka.

Tömeges deportálás

Az auschwitzi tábortól 800 méterre található az igazi haláltábor, Birkenau. A tömeges deportálás idején ide érkeztek meg a marhavagonokból összeállított vasúti szerelvények, itt történt meg az internáltak elosztása munkára, vagy a halálba. Több száz, rövid idő alatt felépített épületben voltak ideiglenesen elszállásolva az internáltak, embertelen körülmények között. Az épületek falai deszkából voltak, a szél szabadon fújt keresztül rajta. A barakk mindkét végében volt egy-egy kezdetleges, téglából készült kályha: fát hol kaptak, hol nem, éjjelente több tíz ember szenvedett fagyhalált. Csapnivalóan voltak fölépítve az épületek, de német precizitással oldották meg az elhelyezésüket. Nagyon megrázó annak a barakknak a beltere, ahol az internáltak a dolgukat végezték: a kályhák szerepét az ide bekötött lovak látták el. Több százan voltak egyidőben a barakkban, a megszabott időtartam egy perc, személyenként. A birkenaui táborban volt megépítve és használva az ördögi hatékonysággal működő, embertömegek megsemmisítésére alkalmas három ipari létesítmény (gázkamrák, nagy teljesítményű hamvasztó kemencék, raktárak). Ezekből napjainkban csak romok maradtak, de az ott látható alaprajzok segítségével és a romokat nézve a látogató elképzelheti az eredeti létesítményt.

A hivatalos adatok szerint a két internáló táborban hét országból 1,6 millió áldozata volt a holokausztnak. Ami megdöbbentő a látottakban az az, hogy az ismertető feliratokban a múzeumban csak a Magyarországról internált zsidókra van utalás, de még a Birkenauban, a vasúti sínre kiállított marhavagonra is az van ráírva, hogy ebben és az ehhez hasonló vagonokban szállították az internáltakat Magyarországról. Nem tudom ennek az egyoldalúságnak a magyarázatát, de sejtem.

Képtelenség felfogni, hogyan történhettek meg az ilyen aljas, emberhez méltatlan dolgok; még a vadállatok viselkedése is könnyebben megmagyarázható. Ennek az eszét vesztett világnak, ahol már mindent szabad, ahol sokan már a szabadság rabságában szenvednek, félő, hogy a szabadulás kulcsát egy világméretű történelmi katasztrófa fogja jelenteni. Minden, még megmaradt Ember arra kell törekedjen, hogy ezt a végzetet elkerüljük.

Borítóképünk illusztráció

Címkék#holokauszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!