Nagyvilág

2008.05.01. 15:17

Enterovírus-járvány Kelet-Kínában

<p>Már több mint 1500 <EM>fertőzött</EM>je és 20 halottja van a <EM>kelet-kínai </EM><STRONG><EM>Anhuj</EM></STRONG> tartományban március elején kitört, főként kisgyermekekre veszélyes<STRONG><EM> Enterovírus-71 </EM></STRONG><EM>járvány</EM>nak. Csak 585-en gyógyultak meg.</p>

Fujang városból az első megbetegedéseket még márciusban jelentették, múlt hét szombatra a fertőzöttek száma elérte a 789-et, friss adatok szerint azonban már 1552 gyermek kapta el a veszélyes kórt, a halálos áldozatok száma pedig húszra emelkedett.
Veszélyes betegség
Az Enterovírus-71 (EV-71) egy főként gyermekeket érintő kéz-, láb- és szájbetegség, amely kezdetben enyhébb általános tüneteket okoz bőrkiütésekkel, de később súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet, illetve halált is okozhat. Eddig mindössze 585-en gyógyultak meg, 412 gyermeket, akik közül 26 állapota válságos, továbbra is kórházban kezelnek. A 9 milliós városban a további megbetegedések elkerülése érdekében a május elsejét követő háromnapos szünidő kapcsán az óvodák korábbi bezárását rendelték el. A fertőzés miatt aggódó szülők közül sokan nem engedték óvodába, iskolába gyermekeiket. A járvánnyal szemben azonban csak akkor lehetne sikeresen felvenni a harcot, ha a szülők megtanítanák a kicsiket a higiéniai szabályok betartására – magyarázta az egyik fujangi óvodavezető.


A helyi kormányzat közleménye szerint a betegség az öt év alatti korosztályt, azaz a térségben több mint 400 ezer gyermeket érint, a megelőzés érdekében félmillió tájékoztató füzetet osztottak szét. A járvány terjedésével a betegek kezelésére kijelölt két helyi kórház is megtelt. A kínai egészségügyi minisztérium 35 fős, egészségügyi dolgozókból álló csoportot állított fel a vírus megfékezésére; a szakemberek még keresik a járvány forrását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!