Nagyvilág

2008.03.27. 11:27

Bíróság előtt az ardenneki rém

<p>Csütörtökön kezdődik Európa egyik legveszélyesebb bűnözőjének tartott Alain Fourniret pere az észak-franciaországi Charleville-Mezieresben. A férfit hét fiatal lány és nő meggyilkolásával vádolják. A perben az "ardenneki rém" feleségét bűnpártolással és emberrablással vádolják.</p>

A 65 éves Fourniret 1987 és 2003 között követte el a gyilkosságokat Belgiumban és Franciaországban. Áldozatai 12 és 22 év közötti fiatal nők voltak.

A sorozatgyilkost 2003-ban Belgiumban tartóztatták le, miután megpróbált elrabolni egy 13 éves lányt. A most 17 éves fiatal a vád a tanúja lesz a csütörtökön kezdődő perben.

A rendőrség szerint Fourniret 2004-ben bevallotta a gyilkosságokat és ő maga vezette el a hatóságokat egyik áldozata maradványaihoz 2006-ban, ugyanabban az évben, amikor a belga hatóságok kiadták őt Franciaországnak. A 17 éves Isabelle Laville-t ((ejtsd: Izabel Lavil)) 1987-ben ölte meg, miután meg is erőszakolta. Holttestét egy kútba dobta.

Két holttestet azon az észak-franciaországi birtokon találtak meg, ahol a férfi feleségével, Monique Olivier-vel ((ejtsd: Monik Olivié)) lakott. A nőt egyébként akkor ismerte meg, amikor erőszakos cselekedetek miatt korábban büntetését töltötte egy francia börtönben. Olivier ugyanis önkéntes börtönlátogató volt. A nyomozók által lefoglalt levelezésük szerint Fourniret még ekkor megígérte, hogy segít eltenni láb alól a nő előző férjét. Olivier pedig cserébe fiatal lányokat ejt túszul neki.

Módszerük mindig ugyanaz volt: a férfi kocsijából leskelődve kiszemelte áldozatát. Úgy tett, mint aki el lenne tévedve és segítséget kért lánytól, majd meggyőzte őt arról, hogy beszálljon kocsijába. Az ügyészek szerint az, hogy mellette ült felesége biztonságérzetet adott a későbbi áldozatnak.

Az 59 éves Monique Olivier ellen 2005-ben emeltek vádat. Beismerte, hogy segített elrabolni a nőket 1992-1997 között.

A csütörtökön kezdődő perben hét gyilkosság miatt állítják az egykor ácsként dolgozó Fourniret-t bíróság elé. Két gyilkosságot - egy Auxerre-ben ((ejtsd: Oszer)) élő 20 éves brit tanárnő 1990-es megölése, és egy mozgássérült 19 éves lány meggyilkolását - külön peres eljárásban kezelik. A férfi tagadja, hogy őket is megölte volna. A hatóságok egyébként azt gyanítják, hogy a férfi - akinek rögeszméi voltak a szűzek - több fiatal lányt, illetve nőt ölt meg, mint amennyit rá tudnak most bizonyítani.

A perben a számítások szerint leghamarabb két hónap múlva várható ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!