Nagyvilág

2007.10.11. 10:33

Amerikai döntés az örmény népírtásról

<p>Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága szerdán elfogadta azt a kongresszusi határozatot, amely népirtásnak nevezi a törökországi örmények ellen az első világháború után elkövetett vérengzéseket.</p>

A határozattervezet ellen tiltakozott Törökország, és a Fehér Ház is arra figyelmeztette a törvényhozást: "nagy kárt" okozhat az Egyesült Államoknak a dokumentum.

A képviselőház külügyi bizottsága 27-21 szavazataránnyal fogadta el az örmény népírtást elítélő határozatot, ami ezután a képviselőház elé kerül. A szenátusban is hasonló tervezetről tárgyalnak.

Abdullah Gül török államfő elítélte a szavazás eredményét, "elfogadhatatlannak" nevezte azt. Az elnök azzal vádolta meg a tengeren túli képviselőket, hogy belpolitikai érdekekből sértik saját országuk érdekeit. A washingtoni török nagykövet csalódottságának adott hangot, és arra kérte a képviselőház elnökét, hogy ne terjessze a honatyák elé szavazásra a dokumentumot.

Az amerikai adminisztráció is erősen elítélte a határozatot , és annak elfogadása ellen küzd. George Bush amerikai elnök szerint "nagy kárt" okozhat a törökökkel való kapcsolatnak az örmény népirtásról szóló dokumentum elfogadása. Volt amerikai külügyminiszterek közös nyilatkozatukban még a szavazás előtt közölték, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztetheti a határozat elfogadása.

Attól lehet tartani, hogy az örmény kérdésre érzékenyen reagáló Törökország megtagadhatja az amerikai hadseregnek, hogy török légibázisokat és területeket használjanak az iraki háborúhoz. Robert Gates amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy az Irakban állomásozó erők légi úton érkező ellátmányának hetven százaléka, a katonáság által felhasznált üzemanyag harmada, és szinte az összes új páncélozott jármű a NATO tagTörökországon keresztül érkezik Irakba.

Az örmények állítása szerint az Oszmán Birodalom szétesése után a törökök másfélmillió örményt öltek meg tervszerűen. Törökország álláspontja szerint viszont csak legfeljebb félmillió örmény halt meg, és nem népirtás áldozatai lettek, hanem a polgárháború miatt vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!