Nagyvilág

2008.02.08. 21:02

Oroszország elzárhatja az ukrán gázcsapot

<p>Az orosz Gazprom a jövő héttől nem szállít több orosz földgázt Ukrajnába, ha az ország nem fizeti ki másfélmilliárd dolláros tartozását hétfőig. Az orosz vállalat pénteki közlése szerint az ukrán fél semmilyen hajlandóságot nem mutatott a fizetési vita rendezésére.</p>

Az ukrán Naftograz korábban jelezte, hogy szerintük nem tartoznak az oroszoknak.

A Gazprom szóvivője a RIA Novosztij orosz hírügynökségnek nyilatkozva közölte: ha az ukránok hétfőig nem fizetik ki tartozásukat, akkor közép-európai idő szerint kedden reggel nyolc órakor leállítják az országba irányuló gázszállítást.

Ezt azután közölték, hogy teljes kudarcba fulladt a Gazprom és a Naftogaz tisztviselői között zajlott moszkvai megbeszélés.

Ukrajna az Oroszországból származó gázzal egészítette ki a Közép-Ázsiából érkező gázmennyiséget, ami a téli hidegek miatt lecsökkent. A Gazprom a most Ukrajnába érkező gáz nagyjából negyedét tartaná vissza, a Közép-Ázsia országaiból Oroszországon keresztül szállított gáz zavartalanul meg fog érkezni.

A Gazprom csütörtökön közölte, hogy a mostani vita nem veszélyezteti az Európába érkező gázszállítmányokat. Az Európai Bizottság ennek ellenére a gyors megoldásra szólította fel a feleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!