Magyarország

2007.06.18. 16:54

Szieszta rövidnadrágban

<p>Úgy dél körül mentünk be Iraklionban a feleségemmel egy kedves kis templomba. Turistaként öltözve, mindketten rövidnadrágban. A templomszolga látóhatáron belül, egy homályos sarokban pihent.<br /><b>Sipos Béla jegyzete.</b></p>

Csak halk hortyogása verte fel időnként a csendet. A csodálatos látvány mellett nekünk is jól esett a kinti rekkenő hőség elől elbújni a templom hűvös csöndjébe, magányába.

Amíg bent voltunk, nem is volt probléma. Ám amint elmentünk a most már ébredező őr előtt, hangos nem tetszésének adott kifejezést a rövidnadrágunk láttán.

Ez volt valamikor …-ban az első találkozásom a déli sziesztával. A következő utazások alkalmával már fel sem tűnt, hogy a déli országokban dél és úgy négy óra között zömében turisták közlekednek az országutakon, kora nyártól őszig állnak az építkezések, nem dolgoznak a földeken, üresek a városok. Olykor a kávézók hűs ernyői alatt lehet találkozni pihegő és szunyókáló helyi öregekkel. Csak a hőség enyhültével indul újra az élet.

Megértem őket. Kibírhatatlan nyáron a hőség, még a tengerben is. A legjobb pihenni ilyenkor egy besötétített, netán légkondicionált szobában. Az időjósok szerint hazánk a mediterrán időjárás irányába tart. Netán egyszer mi is elérjük, hogy bevezetik nyáron a délutáni sziesztát? Nem tudom. Szerencsére, még a jól megszokott kontinentális éghajlat dívik nálunk, habár mostanában nem ez a jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!