Magyarország

2008.02.09. 08:03

Péntek esti Harry Potter láz - éjféli tolongás a befejező kötetért

<p>A Harry Potter rajongók péntek éjfélkor visszaszámláltak, majd nulla óra egy perckor megrohamozták a könyves standokat.</p>

A budapesti Libri Könyvpalotában is több mint százan várták a pillanatot, hogy végre kezükbe vegyék az utolsó, hetedik kötetet.

A péntek éjjel nyitva tartó könyváruházak szombaton összesítik, hogy éjfél és hajnali egy óra között hányan vásárolták meg a Harry Potter és a halál ereklyéi című hetedik kötetet.

A nemzetközi hagyománynak megfelelően, itthon is péntek éjjel nulla óra 1perctől lehetett megvásárolni a Harry Potter sorozat utolsó kötetét.

Péntekről szombatra virradó éjszaka így sem a fővárosban, sem számos vidéki nagyvárosban nem feküdtek le addig a rajongók, amíg a kezükbe nem foghatták a hónapok óta vágyott ereklyét, helyesebben szólva "a halál ereklyéit".

Répási Péter egyike azon szerencséseknek, akik elsőként kaparintották meg a kötetet. Érdeklődésünkre a fiatalember elmondta, nem sokat fog éjszaka aludni, mert máris belefog az olvasásba.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte ez valóban a befejező kötet-e, Répási Róbert azt válaszolta: az írónő meggazdagodott, milliárdos lett a Harry Potter kötetekből, de ez nem a pénzről szól. Ez egy mese, ami itt és most véget ért, tette hozzá a barátnője. Dúzs Marianna elárulta, hogy ő már olvasta a könyvet angolul, de nem volt hajlandó elárulni a barátjának, hogy ki az a két szereplő, aki meghal a befejező kötetben.

Arra a kérdésünkre, hogy Répási Róbert kibírja-e, hogy még az éjszaka folyamán ne olvassa el az utolsó oldalakat is, sokatmondóan csak annyit válaszolt: megpróbálja.

A varázsló tanonc sikertörténete több mint egy évtizede indult útjára. Az első Harry Potter regény 1997-ben jelent meg, a befejező kötetet pedig tavaly július 21-én kezdték árulni angol nyelven a világ összes könyvesboltjában. A Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling tavaly januárban hivatalosan is bejelentette, hogy végleg befejezte Harry Potter történetét a sorozat hetedik kötetével.

A sorozat befejező része minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve: a megjelenésekor 24 óra alatt több mint 11 millió példány kelt el belőle Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A Harry Potter regények minden létező irodalmi rekordot megdöntöttek, csaknem 400 millió példányban adták el világszerte, és 66 nyelvre fordították le. Az írónőt pedig a világ egyik leggazdagabb asszonyává varázsolta Harry Potter.

A magyar kiadás eddigi hat kötete másfél millió példányban kelt el. Itthon az első kötetet, tíz évvel ezelőtt, összesen ötezer példányban jelentette meg az Animus Kiadó. A Harry Potter és a halál ereklyéi már százötvenezer példányban jelent meg. Kérdés, hogy a befejező rész, túlszárnyalja-e a hatodik kötet - a Harry Potter és a Félvér Herceg - kétszázezres eladási mutatóját.

Azt már biztos, hogy az online megrendelés túllépte a húszezret, tudtuk meg péntek délután a Bookline.hu vezérigazgatójától. Dietrich Tamás érdeklődésünkre elmondta: ötezren sürgősséggel rendelték meg a kötetet, ami azt jelenti, hogy az internetes könyvterjesztő cég munkatársai még szombaton házhoz szállítják a köteteket.

A nagy könyváruházak szombaton összesítik az éjszakai forgalmat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!