Magyarország

2008.02.20. 14:58

Bencsik Barnabás lett a Ludwig Múzeum igazgatója

<p>Az oktatási és kulturális miniszter Bencsik Barnabást bízta meg 2008. március 1-től, öt évi időtartamra a budapesti Ludwig Múzeum vezetésével.</p>

Hiller István szerdán nevezte meg az új igazgatót, aki eddig a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodát vezette.

A pályázatot január elején írták ki, mivel a Ludwig Múzeumot 1993 óra irányító Néray Katalin tavaly szeptemberben elhunyt.

Öt jelentkező közül választotta ki Hiller IstvánBencsik Barnabást a múzeumigazgatói posztra. A bírálóbizottság két pályázót javasolt a szakminiszternek.

A nyertes Bencsik Barnabás egy nyitott, szolgáltatóbarát múzeum jövőjét vázolta a pályázatában, mondta el a miniszter. Azért esett a választás a széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező és komoly kurátori tapasztalatokkal bíró Bencsik Andrásra, mert "egy okos, izgága fickó" - indokolta döntését a miniszter. Hiller István hangsúlyozta: a magyar kortárs képzőművészet nagy változás előtt áll, így egy olyan habitusú és felkészültségű szakemberre kellett bízni a Ludwig Múzeum vezetését, aki rugalmas, gyors és kreatív ember.

A Ludwig Múzeumot 1989-ben alapította a magyar kulturális önkormányzat. Gyűjteményének alapja az a 70 műtárgy, amelyet Peter és Irene Ludwig adományozott a magyar államnak. A múzeum 2005. március 15-től a Művészetek Palotájában működik. Az intézmény gyűjteményében jelenleg 407 kortárs alkotást tartanak nyilván. Tavaly 57 ezer látogató fordult meg a múzeumban. Az intézmény költségvetése ebben az évben valamivel több mint 353 millió forint.

A Ludwig Múzeumot 1993-tól tavaly bekövetkezett haláláig Néray Katalin igazgatta. Bencsik Barnabás eddig a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodát vezette. Március 1-jétől öt éven keresztül a Ludwig Múzeum igazgatói posztját tölti be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!