Magyarország

2007.10.15. 06:37

Az Alkotmánybíróság hétfőn újra tárgyal a népszavazási kezdeményezésekről

<p>Az Alkotmánybíróság hétfőn folytatja a népszavazási kezdeményezések ügyében benyújtott kifogások tárgyalását. Napirenden lesz a Fidesz és a KDNP, valamint Nagy Tamás, MOSZ-elnök és Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos kérdése is.</p>

Megtárgyalják az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozata ellen beérkezett kifogást is, amely sérelmezi, hogy az OVB megtagadta az azonos neműek házasságáról szóló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Először kerül napirendre a Fidesz és a KDNP termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezése, miszerint: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

Ugyancsak először tárgyalják Nagy Tamásnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnökének termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését, és szintén először tűzik a taláros testület napirendjére Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését is.

Először szerepel az Alkotmánybíróság napirendjén az Országos Választási Bizottság határozata ellen beérkezett kifogás, amelyben az OVB megtagadta a többnejűséggel kapcsolatos aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését. Ezen az íven szerepel a következő kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson annak érdekében, hogy egy embernek egyidejűleg több házastársa lehessen?"

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!