Magyarország

2008.08.29. 09:40

"A gyakorlati tapasztalataimra lesz szükség"

<p>Sárospatak - Dr. Jánosdeák Gábor 1990-től 2006-ig töltötte be Sárospatak polgármesteri tisztét. Dr. Jánosdeák Gábor szeptembertől a dr. Gyenesei István vezette Önkormányzati Minisztérium miniszteri kabinetjének főtanácsosi tisztjét látja el.</p>

BOON: Miért éppen Önre esett dr. Gyenesei István választása?
Dr. Jánosdeák Gábor: A 2004-es választások előtt alakult meg a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület, amelynek tagja voltam, és amelynek elnöke volt dr. Gyenesei István is. Ebben a minőségünkben találkoztunk Balatonföldváron, ahol sikerült jobban megismernünk egymást. Ez még nem volt olyan régen, így talán ennek is köszönhetem, hogy az önkormányzati miniszternek eszébe jutottam. Tizenhat évet töltöttem el polgármesterként, így közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezem a közigazgatás területén. A miniszter úr megkeresésére ültünk le beszélgetni. A találkozónkon elmondta, az önkormányzatokkal, valamint a többcélú kistérségi társulásokkal kapcsolatos ügyekkel kellene foglalkoznom. Főtanácsosként azt várja el tőlem dr. Gyenesei István, hogy javaslatokkal bombázzam. Nem kellett azonnal döntenem, de itthon átbeszéltük a családommal az ajánlatot és végül igent mondtam.

BOON: Hiányzott már a közigazgatás?
Dr. Jánosdeák Gábor: Igen. A választások óta eltelt két év alatt felépítettem a civil életemet, teljes erőmmel a vállalkozásommal foglalkozom, de ha igazán őszinte akartam magamhoz lenni, akkor be kellett vallanom, hogy hiányzik az a fajta munka, amit előtte tizenhat évig végeztem. Ez most más lesz, hiszen nem egy önkormányzattal kell foglalkoznom, hanem egy kicsit az összessel. Nagyobb kihívás, nagyobb felelősség.

BOON: A régióbeli kistérségek és önkormányzatok zöme a hátrányos helyzetűek közé tartozik. Akar, vagy tud majd az érdekükben lobbizni?
Dr. Jánosdeák Gábor: A szívemben mindig zempléni maradok. Ezt eddig sem tagadtam, ezután sem fogom. A feladatom és a szerepem azonban nem ez lesz. Nekem javaslatokat kell adnom az önkormányzati miniszternek, hogy miként lehet az önkormányzatok, a kistérségek munkáját hatékonyabbá tenni. A gyakorlati tapasztalataimra lesz szükség és azt kívánom elsősorban érvényesíteni, szándékom szerint az ország összes településének a javára.

BOON: Szeptembertől Budapestre költözik?
Dr. Jánosdeák Gábor: Kétlaki leszek. A civil egzisztenciámat nincs szándékomban feladni. Sokat leszek Budapesten, de korábban is sokat utaztam és ma is gyakran szólít el a munkám Sárospatakról, így egyelőre nincs szándékomban elköltözni.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!