Mozgókép

2020.06.04. 09:44

Közzétették a 73. cannes-i filmfesztivál hivatalos programját

Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját szerdán Párizsban közzétették a szervezők.

Pierre Lescure, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnöke (j) és Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója a versenyfilmeket ismertető sajtótájékoztató előtt Párizsban 2020. június 3-án. A koronavírus-járvány miatt törölt fesztiválra beérkező alkotásokat a Francia Riviéra Fesztiválon mutatják be.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ian Langsdon

Az ismert rendezők közül az amerikai Wes Anderson The French Dispatch, a francia Francois Ozon Eté 85 (85 nyara), a dán Thomas Vinterberg Druk és az Oscar-díjas 12 év rabszolgaság brit rendezőjének Steve McQueennek két filmje (Lovers Rock, Mangrove) is bekerült a Cannes 2020 címmel készített válogatásba.

Ez a gyönyörű válogatás a bizonyítéka annak, hogy a filmművészet továbbra is él, és a karantén alatt sem szűnt meg

mondta az interneten élőben közvetített bejelentésen Thierry Frémaux fesztiváligazgató.

A rendezők nem adták fel, 2067 filmet küldtek el nekünk, ami rekord. Mivel ők dolgoztak, az a legkevesebb, hogy átvettük és megnéztük a filmjeiket. Új formát kellett találni. De az soha nem jött szóba, hogy búcsút mondjunk mindenkinek azzal, hogy majd jövőre találkozunk fogalmazott az igazgató.

Ez az első alkalom, hogy kétezernél több nagyjátékfilmet neveztek be a cannes-i fesztiválra. Tavaly 1845 nevezés érkezett.

Thierry Frémaux elmondta: a kiválasztott alkotások feladta lesz, hogy visszaadják a kedvet a moziba járáshoz.

A Cannes 2020 címmel készített válogatás célja, hogy a kiválasztott filmek a lehető legnagyobb médiafigyelmet kapják, és hozzájáruljanak a március közepe óta teljesen szünetelő filmgyártás újraindulásához. A fesztiválhagyományokkal ellentétben azonban idén nem lesz verseny az alkotások között, így díjátadót sem tartanak.

A rendkívüli helyzet miatt a szervezők nem a hagyományos programokba válogatták be a filmeket, hanem új kategóriákat hirdettek (visszatérők, újoncok, elsőfilmek, vígjátékok, dokumentumfilmek, stb) annak érdekében, hogy a nézők jobban tudjanak tájékozódni az alkotások között. A filmek egy részét más fesztiválokon, a San Sebastián-i, a puszani (Dél-Korea), a New York-i, a Los Angeles-i, a Mar del Plata-i, a torontói, a franciaországi deauville-i vagy az angouleme-i seregszemlén mutatják majd be, és továbbra is tárgyalások folynak az együttműködésről a velencei filmfesztivállal.

Az 56 kiválasztott film több mint harmada (21) francia alkotás a tavalyi nyolc után, ami a fesztivál részéről nem titkoltan politikai gesztus is.

Franciaország példát kíván mutatni kitartó filmgyártásával, amely vízióval rendelkezik, saját filmeket gyárt és közben más országok alkotásait is értékeli

mondta a fesztiváligazgató.

A beválogatott filmek közül a tavalyi 14 után idén 16-ot rendezett nő, ami az összes alkotás 28,5 százalékát adja a tavalyi 23,7 százalék után. A válogatásban szereplők többsége az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Japánban és Nagy Britanniában készült, Kelet-Európából a litván Sharunas Bartas és a bulgár Kamen Kalev legújabb alkotása, valamint egy grúz elsőfilm kapta meg a Cannes 2020 névjegyet.

Borítókép: Pierre Lescure, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnöke (j) és Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója a versenyfilmeket ismertető sajtótájékoztató előtt Párizsban 2020. június 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!