Hallgassa élőben!

Kiírták az 2021-es Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot

Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) fiatal drámaírók részére. Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik már irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

A pályázatra 1981. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik nem részesülnek más központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban.

Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent. Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amelyet az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikáltak. A kiírás szerint PhD-témával nem lehet pályázni. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, az ösztöndíj összege bruttó 200 ezer forint havonta.

A pályázatok beadási határideje február 15. – írja a PIM csütörtöki közleménye. A részletes kiírás a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM – OSZMI) honlapján érhető el.Így néz ki Koós János sírja – elkészült a síremléke
Közel két évvel a halála után végleges síremléket kapott Koós János. Az ország egyik legnépszerűbb énekesének végső nyughelye gyönyörű, fekete márványból készült el, amit a saját aláírása díszít.
Virtuális kiállítás nyílt Bajtay Ferenc fotóiból
A tárlat nagyobb részt az 1978-ban gyűjteményi nyilvántartásba vett hagyaték felvételeiből áll.
Az északi-sarkvidék vizét szennyezik a műszálas ruhák mosásakor
Az északi sarkvidékről származó 97 vízmintából 96-ban kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét.
Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 végén
Az előrejelzések szerint a második negyedévben már némileg élénkülhet a vendéglátás forgalma.
Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja a kutatók szerint
Sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek.