Belpolitika

2019.12.02. 16:14

Romániának olyan országgá kell válnia, ahova visszatérnek azok, akik külföldre mentek

Romániának ma minden eddiginél nagyobb szüksége van arra, hogy összefogjon – jelentette ki Klaus Iohannis

Romániának ma minden eddiginél nagyobb szüksége van arra, hogy összefogjon a nagy országos projektek érdekében. Egyetértésben, toleranciában és szolidaritásban éljen – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepi parlamenti plénumon.

Ünnepi felszólalásában az elnök kifejtette, Romániának olyan országgá kell válnia, ahova visszatérnek azok, akik külföldre mentek, és ahol minden erőforrás biztosított vágyaik beteljesítéséhez azoknak, akik itthon maradtak.

Ehhez meg kell valósítani a nagy közintézmények reformját, modernizálni kell a közigazgatást, vissza kell adni az ezen intézményekbe vetett állampolgári bizalmat, értékesíteni kell a lakosság kreativitását és védeni a nemzeti identitását – sorolta Iohannis.

„Nem lesz könnyű, de a múltunk megtanított, hogy minden nagyszabású terv sok munkát, komolyságot és profizmust igényel” – tette hozzá.

A 2019-es esztendőt nehéz választási évként értékelte, amelyet számos feszültség és konfliktus terhelt, de az idei év nagy győzelme, hogy a romániai lakosság szavazata révén kinyilvánította Európa-pártiságát, a demokrácia és jogállamiság iránti elkötelezettségét, mondta az államfő.

Iohannis külön üzent a határokon kívül élő románoknak a nemzeti ünnep alkalmából. „A diaszpóra nemcsak gondolatban, hanem tetteivel is a román társadalom szerves része marad. Ezt a hazaszeretetet intézményes keretek között is meg kell hálálni, például úgy, hogy jelentősen megnöveljük a határokon túl élő románokat képviselő törvényhozók számát” – jelentette ki Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!