Vadászat

2020.01.09. 12:24

Kihirdette az államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

A jogszabály módosítja a vadász és a vadászat meghatározását, rendelkezik a medve- és vaddisznótámadások áldozatainak nyújtandó kárpótlásról, törli a büntetendő tettek közül a reflektorokkal történő vaddisznóvadászatot sürgősségi esetekben, a károkozás vagy a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából.

A jogszabály értelmében ha egy veszélyessé vált medvét a környezetvédelmi minisztérium engedélyével el kell költöztetni, az ezzel járó költségeket a minisztérium állja.

A védett fajok – köztük a medvék és vaddisznók – sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktivitás napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják.

A törvény értelmében ugyanakkor bűntettnek számít éjjeli vadászaton a célzólézerek, fényerősítős célzást segítő eszközök, infravörös távcsövek és hőkamerák alkalmazása, kivételt képez – a központi hatóság engedélyével – a vaddisznó-, sakál- és rókavadászat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!