Hallgassa élőben!

Zatykó Gyula: A járvány megfékezése nem csak pénzkérdés

Bár a nagyváradi városi kórházat koronavírus járványkórházzá szervezték át, amelynek a sürgősségi osztályán jelenleg 75 ágy és 60 lélegeztetőkészülék van, de a számukat tovább növelik, így az ország egyik legjobban felszerelt és legnagyobb kapacitású járványkórháza lesz – mondta el a szerkesztőségünknek adott interjúban Zatykó Gyula. A polgármester tanácsadója azonban arra is figyelmeztet, hogy ha egyszerre sokan betegednek meg, a bővített kapacitás sem lesz elég.

Tóth Ádám

– Múlt heti beszélgetésünk óta felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, ezért szigorúbb óvintézkedések léptek életbe Romániában. Nagyváradon is rosszabb lett a helyzet?

– A legfrissebb adatok alapján Romániában majdnem ezer koronavírus-fertőzött személyt tartottak nyilván, de közel százezer potenciálisan fertőzött van karanténban. Figyelembe véve, hogy a vírus nagyon könnyen terjed, ezek az adatok napokon, heteken belül megsokszorozódhatnak. Éppen most értesültem, hogy a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint, két-három héten belül naponta ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni Romániában. A fertőzöttek egy része, főleg az idős vagy krónikus személyek, intenzív terápiás ellátásra szorulnak majd és két-három hétig ott is maradnak. Kérdés, hogy lesz-e elég kórházi férőhely és lélegeztetőkészülék az ellátásukra. Olaszországban, Spanyolországban vagy az Egyesült Államokban már látszik, hogy a világ legfejlettebb egészségügyi rendszere sincs felkészülve ekkora igénybevételre. Mivel a hatóságok már nem közölnek településekre lebontott adatokat, a nagyváradi helyzetet csak az országos átlaggal tudjuk összehasonlítani. Az eredmény jobbnak tűnik, de nem biztos, hogy reális, mert a megbetegedések számát az elvégzett tesztek száma is befolyásolja. Mivel Nagyváradon beindult a koronavírust valós időben kimutató új laboratóriumi berendezés, amely napi több mint kétszáz tesztet végez, elképzelhető, hogy a több teszt, több fertőzöttet mutat ki. De a tesztelés elengedhetetlen a betegek kiszűréséhez.

– A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hogyan próbál helytállni az egyre súlyosabb körülmények között?

– Úgy gondolom, hogy az időben hozott határozott intézkedések a tömegközlekedésben, a hivatalok és intézmények nyitvatartásában, az egészségügyi egységek átszervezésében lassították a fertőzések számának növekedési dinamikáját. A városvezetés abból indul ki, hogy minden erővel lassítani kell a fertőzés terjedését, hogy minél kevesebb intenzív ellátásra legyen szükség azonos időben. Ezért korlátozta a minimumra az emberek közötti érintkezés, tehát a megfertőződés lehetőségét. A tömegközlekedést igénybe vevők száma 60–70 százalékkal csökkent, bezártak a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a játszóterek, a sportpályák, az állatkert, a hivatalok áttértek az internetes ügyintézésre, meghosszabbították az adók, illetékek befizetési, a hatósági engedélyek érvényességi határidejét. A bevezetett kijárási tilalom is sokat segített, lényegesen kevesebben vannak az utcán, de sokan még mindig nem értették meg, hogy ha kilépnek a lakásukból, kiteszik magukat a fertőzésnek, aminek súlyos kimenetele lehet és akár halállal is végződhet. Bár a városi kórházat koronavírus járványkórházzá szervezték át, amelynek a sürgősségi osztályán jelenleg 75 ágy és 60 lélegeztetőkészülék van, de a számukat tovább növelik, így az ország egyik legjobban felszerelt és legnagyobb kapacitású járványkórháza lesz, de ha egyszerre sokan betegednek meg, a bővített kapacitás sem lesz elég. Ha száznál többen kerülnek az intenzív ellátásra, száz lélegeztetőgép sem lesz elég. Erre is gondolni kell, amikor kitesszük magunkat a fertőzésnek.

– Miért nem vesznek több lélegeztetőgépet?

– Mert nincs. Meghatványozódott iránta a kereslet, miközben egyetlen darab sincs a piacon. Halljuk a hírekben, hogy a nagy autógyárak ezután állnak át lélegeztetőgépek gyártására. Nem a pénzen múlik, a város költségvetéséből és adományokból eddig is nagy összeget, másfél millió eurót fordított kórházi berendezésekre és védőfelszerelések beszerzésére. A városvezetés, miután úgy ítélte meg, hogy a kormánytól nem várhat segítséget, az országban elsőként, saját forrásból vásárolta a Real Time PCR elnevezésű molekuláris-biológiai berendezést, amellyel heti 1500 koronavírus tesztet tudnak elvégezni és ezáltal szűrni lehet a fertőzésgyanús eseteket, a karanténban lévőket, de mindenekelőtt az egészségügyi személyzetet. Sajnos a járvány megfékezése nem csak pénzkérdés, az egyetlen lehetőség, ha nem megyünk közösségbe, ahol jó eséllyel megfertőződhetünk.

– Sokan azért mennek utcára, főleg az idősek, mert úgy gondolják, abból nem lehet baj, ha leszaladnak a boltba vagy a gyógyszertárba. Hogyan segíti őket a polgármesteri hivatal, hogy ne kelljen elhagyják az otthonukat?

– Nagyváradon elsőnek a városháza szociális osztálya indította be az idősek otthoni ellátását, több mint ezer idős emberrel vették fel a kapcsolatot, közülük mintegy ötvenen kértek és kaptak segítséget, főleg a bevásárlásban. Most is él a 0800/410430-as zöldszám, bárki felhívhatja, és magyarul is kérhet segítséget. De több civilszervezet is meghirdette a segélyszolgálatát, köztük az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében, a Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesület önkéntesei is készen állnak az idősek megsegítésére.

– A járvány nehéz helyzetbe hozta a munkaadókat, mert sok esetben be kellett zárniuk a szolgáltató vagy termelő vállalkozásukat, de a munkavállalókat is, akik a bezárások vagy a megrendelések hiánya miatt elvesztették munkájukat. Őket ki segíti a válság túlélésében?

– Az állami intézkedések mellett a város is segít, ahol tud, például tíz garzonlakást bocsátott azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező munkavállalóknak a rendelkezésére, akik a városban dolgoznak és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy bizonyos kedvezményekkel segítsék a talpon maradást. A 2020/30-as számú sürgősségi kormányrendelet pedig garantálja, hogy a kényszerszabadságra küldött munkavállalók megkapják az alapfizetésük 75 százalékát, amennyiben munkahelyük be kellett szüntesse tevékenységét, vagy cégük forgalma legalább 25 százalékkal visszaesett a koronavírus-járvány miatt.

– Tud valami jó hírt is mondani?

– Bár a város gazdasági, társadalmi és kulturális élete csak takaréklángon működik, az élet nem állt meg, ahol lehetett ott folytatódik a munka. Jó hír, hogy a közúti forgalom csökkenése miatt, felgyorsult a Sztaroveszky (Magheru) utcai közúti aluljáró építése. Mivel a munkálatok elérték a 65-70 százalékos készenléti állapotot, várhatóan a szeptemberi átadási határidő előtt befejeződik az építkezés a Baross-híd kiszélesítésével együtt. A város központjában is folytatódik a térrendezési munka, így előreláthatóan a Bémer tér, a Nagysándor utca átadása sem késik majd. Dolgoznak a parkosítási beruházásokon és mindenütt, ahol nem kerül veszélybe a dolgozók egészsége. A városi tömegközlekedés rövidesen hét darab, európai uniós pályázati forrásból vásárolt, korszerű autóbusszal gazdagodik.

Borítókép: Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármester tanácsadója

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!


Biológiai terrortámadást dolgoz fel a National Geographic filmsorozata
A sorozat premierje dupla részekkel december 3-án, pénteken, este 9 és 10 óra között lesz látható.
Ugrásszerűen nő az elektromos autók száma Magyarországon
Már minden huszadik eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid.
Borzalmas baleset érte Kulcsár Edina kislányát: véres képet mutatott a szépségkirálynő
Döbbenetes fotót tett közzé Instagram-oldalán Kulcsár Edina.
Szijjártó: az Európai Unió biztonsága Észak-Afrika biztonságával, stabilitásával kezdődik
Célként kellene kitűzni, hogy minél messzebb megállíthatók legyenek a migrációs hullámok.
Kocsis Máté Jakabról: ilyen egy pitlák alak ízléstelen válasza a lakásbalhéjára
A Fidesz frakcióvezetője keményen odaszólt a Jobbik elnökének lakásmutyijával kapcsolatban.