Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nițescu

„Virágot Nagyváradnak!”: új mozgalmat indít az FCO

Pikó Stefánia

Tovább bővült az Ezredévi emléktér (Parcul Libertăţii) „virágrepertoárja”, ugyanis az új körforgalom mellé egy spirálkertet is létrehoztak. A Nagyváradi Közösségért Alapítvány (Fundaţia Comunitară Oradea) tagjai meglehetősen komolyan veszik a sétány karbantartásának feladatát, ha arra járunk, gyakran magát az alapítvány elnökét is látni lehet fűnyírás, kertészkedés közben, még akkor is, ha éppen nincs semmilyen alkalom, és a sajtó sincs a közelben. Nemcsak a spirálkert vagy az éppen nyíló liliomok nyújtanak most új színeket a helynek, ugyanis az alapítvány most egy új mozgalmat indított, melyről közleményben értesítette a nagyváradiakat.

„Nehéz időket élünk, már több mint egy éve. Bár lehet, hogy a maszk jobban megőrizte az emberek egészségét, sok minden mást elvett. A kiegyensúlyozottság, a racionalitás, a jóhiszeműség és jóindulat mintha eltűnt volna. Egy valami viszont biztosan megmaradt: a remény és az, hogy mi együtt vagyunk szemben mindazzal, ami szétszakíthat” – fogalmazott Cătălin Popa, az alapítvány ügyvezető elnöke. Ezért az összetartó közösségért gondozzák a teret, melyet szeretnének tovább bővíteni: „Legyen egész Nagyvárad egy nagy virágoskert!”.

Közös kertészkedés

A lakosok ehhez virágvásárlással járulhatnak hozzá, melyet az alapítvány tagjai egy olyan helyen ültetnek el, ahol az illető vásárló látni szeretné azt. Az ültetés történhet együtt a támogatóval is, és megállni sem kell egy virágnál, hiszen akár egész kertecskékről is szó lehet, hasonlóan a most elkészült spirálkerthez. A program egy másik részeként bevonnának tájépítész-tanoncokat is, akiknek három tervet kellene elkészíteniük: egyet egy kedves helyen, egyet az egyetemistáknak és egyet az alapítványnak. Ezeket szakértők fogják elbírálni, a legjobbakat pedig meg is fogják valósítani.

Az alapítvány közleményében azt is hozzátette, hogy a járvány miatt megnehezedett anyagi helyzetbe kerültek, ez az egyik oka annak, hogy létrehozták ezt a virágültetési projektet, mely révén a szervezet is támogatáshoz jut, úgy, hogy közben mégis jót tesznek.Nyári tábor segíti az egyszülős családokat (videó)
Az Egyszülős Központban csak 1500 forintot kell befizetniük a szülőknek azért, hogy a gyerekük egy hetet tölthessen ott tartalmasan.
Merész! Alig takarja a fürdőruha Tolvai Reni melleit
Az énekesnő forró képpel nyomja fel még jobban a nyári hőmérsékletet.
Folyamatosan nő a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma
Azonban az elkövetők büntetései túl enyhék.
Koronavírus-járvány: Románia is átkerül a brit kormány zöld utazási listájára
A brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába.
Negyedszer marasztalták el Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a csak magyarul kiadott helyi lap miatt
Negyedszer marasztalta el a 97,9 százalékban magyar anyanyelvűek által lakott Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a csak magyarul kiadott helyi lap miatt.