Hallgassa élőben!

Úthálózat-fejlesztés Nagyszalontán

A hajdúváros mindennapjainak legégetőbb gondja az egyre növekedő forgalom. Ennek részben a városon áthaladó főút, részben a helyi, egyre gyarapodó gépkocsipark az oka. A városvezetés évek óta dolgozik azon, hogy mérsékelje a városra nehezedő közlekedési terhet. Az elképzelések most végre valósággá válnak, a közeljövőben jelentős pozitív változások várhatók.

Teherforgalom nélkül

A Nagyszalonta számára létfontosságú, az áthaladó forgalmat elvezető Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út hatástanulmányának elemzése tart a napokban. A dokumentumot mind a Bihar megyei Tanács, mind a nagyszalontai városvezetők átvilágítják, a lehető legelőnyösebb megvalósítás érdekében. A gyorsforgalmi út, megépülését követően, nemcsak a teherforgalomtól mentesíti a hajdúváros főutcáját, de a leágazásai révén a gazdasági expanziót is lehetővé teszi, azaz újabb befektetők számára nyit kiváló lehetőséget.

Közlekedés városon belül

A gyorsforgalmi út megépüléséig sem vár tétlenül az önkormányzat, hanem mindent elkövet, hogy a városon belüli közlekedést megkönnyítse. Évekkel ezelőtt készült el a mobilitási terv, melyben közúti változásokat irányoztak elő. Ennek első lépése volt a jelzőlámpák felszerelése a főutcán. A berendezéseknek köszönhetően sokkal egyenletesebb lett a főutca közlekedése, a forgalom gördülékenyebb, s ez a szén-monoxid-szint csökkenését jelenti. A tapasztalatok nyomán még egy jelzőlámpa lesz felszerelve hamarosan, a főutca Váradi út felőli kanyarjának északi oldalánál.

Megnyíló utcák: könnyebb közlekedés

A már említett mobilitási terv fontos pillére két nagyszalontai utca megnyitása. Az egyik, a Bartók Béla utca a húsgyár udvarának átvágása révén közvetlenül a Vasút utcára fut majd, ezzel mintegy bekapcsolva a városközpontba az egész gacsói kerületet. A másik utcanyitás az Aurel Lazăr – jelenleg zsákutca – összekötése a Kulin György utcával. A Kálvin utca meghosszabbítása ily módon közvetlenül kapcsolódhatna a Tenkei úttal, a főutcával párhuzamos útvonal a városközpont forgalmának jelentős részét elvezetné, megkönnyítené a helyi lakosság mozgását. A város e két pontján – a húsgyárnál és a mozi mellett – egy emberöltővel ezelőtt még átjárható volt az út, csak később, a kommunizmus éveiben építették be a két szóban forgó telket. Most kisajátítással, hosszas procedúrával az eredeti helyzetet állítanák vissza. A folyamat első lépéseit már megtette a városi tanács.

A biztonság az első!

Az Aurel Lazăr utca a nagyiskola mellett vezet, s így a változtatásoknál mindenekelőtt a diáksereg érdekeit kell szem előtt tartani. A tervezés során az illetékesek a maximális biztonságra törekednek, ezért az utca megnyitásával egy időben sorompókat szerelnek az iskola elé, ezzel korlátozva a gépkocsiforgalmat a tanítási időszakban. Ez a megoldás a tanintézmény másik oldalánál már évek óta működik: iskolaidőben le van zárva az utca, tanórák után és vakáció idején viszont átjárható az iskola-köz, megkönnyítve a kerület lakosainak mozgását. Emellett az Aurel Lazăr utca nem túl széles szakaszán fekvőrendőrrel és 30-as sebességkorlátozó táblával előznék meg a száguldást, az iskola és a park mellett pedig korlátokkal biztosítanák a gyermekek hirtelen kiszaladását az úttestre. Ilyen komoly biztonsági intézkedések még a megyeközpont, vagy más nagyvárosok tanintézményei mellett sincsenek, de a városvezetés semmit nem akar a véletlenre bízni, egyébiránt az Arany János Elméleti Líceum vezetőségével is egyeztetnek a végső rend kialakításakor.

 Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.