Hallgassa élőben!

Újabb kosaras kontinensvetélkedő Románia nélkül

Egyik fiú sem váradi születésű, de szinte minden napjukat a megyeközpontban töltik, hiszen tagjai a Nagyváradi VSK U felnőtt férfi együttesének. Bobe Nicolescuról és Tudor Fometescuról van szó, akik a Sebes-Körös-parti város bajnokcsapatából egyedüliként kaptak meghívót a román férfi válogatottba, amely a múlt hétvégén Lengyelországban Európa-bajnoki selejtezőket játszott. A VSK többi, honosított – vagy sem – játékosa örülhet, hogy nem volt ott Tudor Costescu szövetségi edző együttesében: nem kellett „égniük” a két vesztes csata után…

Sz. Z.

Véget ért egy újabb álom, az izraeli és lengyel játékosok „meggátolták” azt, hogy Románia ott legyen egy felnőtt férfi kosárlabda Európa-bajnokság döntő tornáján. A múlt hétvégén a lengyelországi Gliwicében megrendezett utolsó tornán ugyanis Izrael pénteken 79–71 arányban győzte le a Tudor Costescu edzette román nemzeti csapatot, két nappal később pedig házigazda nyert ellene 88–81 arányban. A keretben ott volt a Nagyváradi VSK U két játékosa, a nemzeti együttesbe majd’ két év után visszatérő Bobe Niculescu, illetve a lengyelországi buboréktornán második és harmadik válogatottságát jegyző Tudor Fometescu.

Nicolescu Izrael ellen huszonhat percet töltött a pályán és nyolc pontot szerzett, ezzel szemben Fometescu mindössze kilenc percnyi lehetőséget kapott a bizonyításra, és ez az idő kevésnek is bizonyult, mert a palánkot sem találta el. A házigazdák elleni meccsre „megtáltosodott” Nicolescu tizenöt pontot és számos lepattanót szerzett, ám ez sem hatotta meg a lengyeleket, akik hét pont különbséggel nyertek, s jutottak Izraellel kéz a kézben tovább.

A román válogatott a hat Eb-selejtezőből egyet sem tudott megnyerni, ami házi feladatot adhatna a szövetség vezetőinek, mikor és hogyan kellene változtatni. Mert azt nem állíthatjuk, hogy gyenge lenne a román élvonal, de azt se feledjük ugyanakkor, hogy a csapatok többségében amerikai, szerb, litván kosarasok viszik a prímet, míg a feltörekvő román ifjúság csak percekre kap lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Ennek pedig ez a következménye: a román nemzeti válogatott ponta(t) lanul zárta az újabb európai kihívást…

Legközelebb idén augusztusban bizonyíthatnak a fiúk, amikor megkezdődik a 2023-as világbajnokság előselejtezője. Fél év van hátra, amely alatt sokat „erősödhetnek” a kosarasok, vagy nem, de az legalább biztos!



Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Napi sudoku – nehezebb verzió
Pápaként, Rómában kíván meghalni – az egészségéről nyilatkozott az egyházfő
Ferenc pápa egészségéről szóló interjút közölt a Vatikán a pápa iraki útja előtt.
Csak forgolódsz, ha ismeretlen helyen kell aludnod? Ez az oka!