Hallgassa élőben!

Tíz fiatal elsőáldozott vasárnap Margittán

Ünnepi szentmise keretében első alkalommal vette magához június 6-án, vasárnap az oltáriszentséget Margittán tíz fiatal: egy leány és kilenc fiú. A különleges alkalom miatt ezen vasárnap délelőtt három szentmisét tartottak, a tumultus elkerülése érdekében. A nagymisére főképpen az elsőáldozókat és hozzátartozóikat várták, melynek főcelebrátora Tóth Attila Levente plébános volt, koncelebrátora pedig Nagy Jácint segédlelkész.

Szőke Ferenc

Ünnepélyes bevonulással kezdődött a szentmise, melyet követően a plébános köszöntötte az elsőáldozókat és hozzátartozóikat. Kiemelte, hogy majdnem két évig készültek erre az ünnepi alkalomra. Isteni ajándéknak tekinti, hogy ez idő alatt övéi lehettek ezek a gyerekek. Köszönetet mondott a szülőknek, amiért erre az időszakra reá bízták gyerekeik vallási nevelését. Isten áldását kérte a gyermekekre és családjaikra. Kiemelte, hogy a gyermek áldás a szülők és a világ számára egyaránt, tulajdonképpen isteni ajándék. „Ezért kell nap mint nap hálát adnunk gyermekeinkért. Ebben a szentmisében azért is imádkozunk, hogy önök ezután is jó anyukák és apukák legyenek.” A gyerekek a felkészülés során megtanulták az élet alapértékeit azáltal, hogy megtanulták a Tízparancsolatot. Egy történettel illusztrálta, hogy tulajdonképpen mindenki olyan világban szeretne élni, ahol mindenki betartja a Tízparancsolatot. A továbbiakban a gyerekek tanúságot tettek arról, hogy felkészültek Jézus testének és vérének befogadására. A plébános kérdéseire helyes válaszokat adtak. Ezt követően égő gyertyával a kezükben megújították a keresztségi fogadalmat, mely után sor kerülhetett az elsőáldozásra. Előbb a gyerekek, majd a szülők és hozzátartozók vették magukhoz a Szentlelket.

Az ünnepi mise folytatásában a gyerekek jelképes ajándékot adtak át felkészítőjüknek, majd az egyik szülő a szülők nevében mondott köszönetet a plébánosnak és a segédlelkésznek. Az ünnepélyes kivonulás után a gyermekek a sokéves szokásnak megfelelően közös reggelire mentek a katolikus ifjúsági házba. Mostantól főképpen a szülők nevelési felelőssége lesz az, hogy ezek a gyerekek rendszeres templomba járók és áldozók maradjanak. Ugyanis mindenképpen plusz érték az, ha a gyermek aktív tagja marad egy egyházi közösségnek. Erről az értékről kár lenne lemondaniKocsis Máté: Gyurcsány Ferenc szerepében Gyurcsány Ferenc!
A film zseniális, már érthető, miért akarták ellehetetleníteni – írta a politikus.
Szent II. János Pál pápára emlékeztek Máriapócson
A néhai pápát méltatva felidézte a miniszter az egyházfő 104 apostoli látogatását, amelyek következtében templomok ezrei őrzik az emlékét.
Ne felejtse el téliesíteni a vízvezetékeket, mérőórákat
A hét végére megérkezik a hideg idő, emiatt pedig szükséges a berendezések megfelelő szigetelése, védelme.
A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon
A borászatok 30 milliárd forintot kaptak technológiai beruházásokra az elmúlt években.
Pörgős és izgalmas politikai krimi lett az Elkxrtuk
A Gyurcsány-kormány morális csődjéről. Keith English alkotásáról még sokáig fognak beszélni.