Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nițescu

Színes programkínálattal készülnek Nagyváradon a szecesszió világnapjára

Ünnepi programsorozattal készül Nagyvárad önkormányzata, immár a kilencedik alkalommal, a szecesszió világnapja alkalmából június 10-én, 12-én és 13-án. Az Oradea Heritage közreműködésével a városban is helyet kapnak olyan dekorációs elemek, melyek követik a világnap idei témáját, az inspirációt a környező természetből, faunából kapták, ugyanakkor alkalmazkodnak a hely jellegzetességeihez is.

Június 10-én, 10 órától a Nagyváradi Egyetem kampuszán projektbemutatót tartanak a Vágó testvéreknek dedikált térnek, melyet a kampuszon fognak létrehozni, jellegzetes szecessziós elemekkel. Ez az alkalom jelenti a munkálatok megkezdését is. Ezután 12 órától a Darvas–La Roche házban ünnepélyesen megnyitják a Glass Nouveau elnevezésű kiállítást, majd 13 és 16 óra között ugyanitt rendezik meg a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért, a nagyváradi Art Nouveau Múzeum, valamint a Holnap Kulturális Egyesület közös eseményét: Csillogó sokszínűség. Nagyváradi konferencia a Szecesszió Világnapján. Mindeközben 10 és 13 óra között, illetve 14 és 18 óra között ingyenes lesz a belépés a Darvas–La Roche házba, ahol egyszerre legfeljebb húszfős csoportot tudnak majd körbevezetni.

Szombaton és vasárnap, tehát június 12-én és 13-án a város főterén, a Zöldfa utcán és a Sas-palotánál lesznek rendezvények, egyéb tematikus utcai dekorációk. 10 és 12 óra között ide várják a gyerekeket különböző foglalkozásokra, arcfestésre, találkozásra a Pillangó hercegnővel, de jelmezbe bújt óvodások felvonulása is lesz, a program a kora esti órákban, 18 és 20 óra között is megismétlődik.

A felnőttek számára idegenvezetővel ellátott csoportos körutakat kínálnak nemcsak a Darvas-házban, hanem a városközpontban, ellátogatva a legjellegzetesebb szecessziós épületekhez. A séták a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca egyes számától indulnak majd, regisztrálni pedig online lehet június 11-én 12 óráig, az Oradea Heritage Facebook-oldalán keresztül. Szombaton és vasárnap román, magyar és angol nyelvű séták egyaránt indulnak, a következő beosztás szerint: 10 és 11 órakor román nyelvű, 12 és 13 órakor magyar nyelvű, 12 órakor angol nyelvű, majd 17 és 18 órakor román nyelvű, 18 és 19 órakor magyar nyelvű, 20 órakor pedig angol nyelvű. Mindemellett 18 és 20 óra között bemutatják a Zoomorf dekorációk elnevezésű kiállítást és három alkalommal is levetítik az Art Nouveau Without Borders című filmet. A rendezvényeket annak a projektnek a részeként szervezik meg, melyhez a főépítészi hivatal tavaly nyert uniós támogatást: a városban lévő szecessziós stílusban épült ingatlanok népszerűsítésére a 2020–2022 között zajló, a Duna-régió szecessziós kulturális öröksége népszerűsítését célzó pályázaton. A projektnek köszönhetően a hivatal költségvetése 257 ezer euró, melyből 85 százalék az uniós támogatás, 13 százalék román állami támogatás és 2 százalék a nagyváradi önkormányzat hozzájárulása.Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.