Hallgassa élőben!

Sokan voltak a hegyekben a hétvégén, balesetek is történtek

Az idei síszezon kezdetén sokkal többen voltak a hegyekben a megszokottnál, tudtuk meg Pintér Istvántól, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetőjétől. Néhány baleset is történt a hétvégén.

Törő Enikő

A havazás kezdetével egy időben Vértop-üdülőtelepen és Biharfüreden is beindították a felvonókat és előkészítették a sípályákat, tudatta lapunkkal Pintér István, elmondva azt is: a forgalmas üdülőtelepeken ezután folyamatosan ügyeletet biztosítanak. Elmondása szerint sokkal többen vannak a Bihar megyei hegyekben, pályákon, mint az elmúlt években, a hétvégén több úton forgalmi torlódás alakult ki emiatt. A Pádis-fennsíkot is sokan látogatják, annak ellenére is, hogy ott nincs sípálya. Vértopon és Biharfüreden azonban balesetek is történtek, összesen 19 alkalommal riasztották a hegyimentőket: hét alsó-, illetve hat felsővégtag-sérülésért, egy mellkasi sérülésért, két kulcscsonttörésért, egy fejsérülés miatt, mely eszméletvesztéssel járt, illetve két alkalommal ételmérgezés volt a gond.

A hegyimentők ismét felhívják a figyelmet, hogy téli sportokat csak megfelelő felszereléssel, a kijelölt helyeken űzzenek. Akinek nincs felszerelése, bérelhet is. A bátrabb síelőket (akik a pályán kívül is le szeretnének siklani) figyelmeztetik, hogy a boróka még fent tartja a havat, emiatt váratlan csapdákba juthatnak, úgymond ,,rések” lehetnek még a hó és a növényzet között. Továbbá, mind a síelők, mind a túrázók figyelmét felhívják arra, hogy a Nyugati-Kárpátokban is lehetnek lavinák, ezért elővigyázatosságképpen érdemes csapatokban járni, hólapátot, lavinajelzőt, szondát magukkal vinni.

A hóvastagság szintjét tekintve: az üdülők szintjén, körülbelül 1000–1100 méter magasan 40 centiméteres a hó, a pályákon pedig 20 centiméter, ugyanis ezek már le vannak verve. Magasabbra érve a hó 60–80 centiméter is lehet. Az előrejelzések szerint hétvégéig mindennap lehet havazásra számítani, így hétvégére már sokkal vastagabb lesz a hóréteg a hegyekben.

Óvintézkedések

A napokban beköszöntött az igazi télies idő, ezért indokolt a fokozott elővigyázatosság. A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség felhívja a figyelmet arra, hogy a tűzesetek megelőzése életmentő is lehet. Fontos, hogy mindenki ellenőrizze a kályhák, egyéb fűtőtestek biztonságos működését, ne használjanak házilag épített, nem szakemberek által kivitelezett kályhákat. A fűtőtesteket ne helyezzék túl közel a könnyen gyulladó anyagokhoz.

Ami a közlekedést illeti: a gyalogosok figyeljenek oda, hogy ne sétáljanak jégcsapok alatt, ugyanis azok bármikor leeshetnek. Amennyiben autóval közlekednek, vigyenek magukkal takarót, meleg italt és elég üzemanyagot. Igyanak minél több vizet, folyadékot, kerüljék a túl sok koffein és alkohol fogyasztását. Kerüljék a kimerültséget és a szabadtéri nehéz fizikai munkát. Mozogjanak, hogy testüket melegen tartsák. Vigyázzanak idős rokonaikra, gyermekeikre, gyermeket váró nőismerőseikre és az önök körül lévő egészségügyi problémákkal küzdő személyekre. Értesítsék a helyi hatóságokat, ha hajléktalan személyt látnak az utcán. Vigyázzanak állataikra, biztosítsanak megfelelő ólat, pajtát számukra, elég eledelt és vizet is.

Figyeljék a meteorológiai előrejelzéseket, hogy fel tudjanak készülni a havazásra és hidegre. Amennyiben életveszélybe kerülnek vagy sürgősségi segítségre lenne szükség, hívják az 112-es sürgősségi számot.

Fotók: Facebook/Salvamont Salvaspeo BihorMár most megjelentek az első allergén növények pollenjei
A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat esetlegesen a Covid-19 megbetegedés tüneteitől.
Ötödik helyen zárt a magyar férfi kézilabda-válogatott
Minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálta a csapat.
Kétszer megerőszakolták, öngyilkosságot kísérelt meg a fiatal magyar rapperlány
A nyíregyházi lány megjárta a pszichiátriát is.
Február 1-jén elkezdődik az oltás Romániában a Moderna vakcinájával
Február 1-jén elkezdődik az oltás Romániában a Moderna vakcinájával, amely esetében 28 nap után kell beadni az emlékeztető oltást – közölte szerda este a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).
Vigyázat! Ezért lehet veszélyes a kézfertőtlenítő a gyerekekre
Fontos, hogy odafigyeljünk a kézfertőtlenítő helyes használatára.