Hallgassa élőben!

Ősnyomtatvány a Nagyváradi Egyetem tulajdonában

Értékes könyv, úgynevezett incunabulum, vagyis ősnyomtatvány tért „haza” a Nagyváradi Egyetemre: az 1498-ben, kiadott széljegyzetekkel ellátott Bibliát egy évig tartó restaurálása után került ismét az egyetem könyvtárába. Ősnyomtatványnak nevezik az olyan könyveket, amelyeket 1500 előtt nyomtattak. „Az ősnyomtatványok, a régi könyvek, illetve a különleges kollekciók jelentik egy könyvtár értékét” – véli Daniela Bar, a Nagyváradi Egyetem könyvtárának beszerzésért, feldolgozásáért és katalogizálásért felelős vezetője.

A szóban forgó bibliát 1498-ban adta ki Johann Froben és Johann Petri Bázelben, az ősnyomtatvány bibliatudósok széljegyzeteivel, bibliamagyarázataival ellátott. A szöveget az a Sebastian Brant (1457 – 1521) gondozta, aki leginkább A Bolondok hajója (Das Narrenschiff) alkotásáról vált híressé, könyvét ugyanis még életében lefordították latinra, franciára és holland nyelvre is. Az ősnyomtatvány restaurálása hosszú folyamatnak bizonyult, a több mint ötszáz éves kiadvány szennyeződésektől való megtisztítása négy hónapot vett igénybe, Cristina Petcu restaurátor, a Román Nemzeti Múzeum szakértőjének munkáját ez év elején pedig egy június 4-ig tartó restaurálás követte. A munkálatok során az idő- és szúette lapokat, illetve a teljesen levált könyvgerincet, a bőrből készült, virágornamentikával díszített borítót is restaurálták, újrakötötték a könyvet.

Az ősnyomtatvány legjobb feltételek közötti tárolása érdekében megtisztították a biblia tárolódobozát, illetve egy speciális szekrényt is vásároltak, amelyben megfelelő körülmények között tudják elhelyezni – mondta el Florica Ujoc könyvtárigazgató. Az 1967-ben, egy kolozsvári régiségkereskedésből vásárolt könyv jelenlegi értéke 20.000 lej.A kijelölt miniszterelnök az RMDSZ-szel közösen folytatta a kormányprogram kidolgozását
Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szakértőivel és az RMDSZ képviselőivel közösen folytatta szombaton a kormányprogram kidolgozását – adta hírül a kormány sajtóirodája.
CNCAV: 127.305 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában
Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban
Az üzem teljes kapacitással várhatóan 4-5 év múlva fog majd működni.
Emil Boc: a kolozsváriak fele megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát
A kolozsváriak 56 százaléka beoltatta magát koronavírus ellen, 50 százalék a vakcina második dózisát is megkapta már – jelentette be szombaton a város polgármestere.
Liu Shaolin arany-, Krueger ezüstérmes lett 500 méteren
Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán.