Hallgassa élőben!

Napközi otthon és házi gondozás az idősek számára Nagyszalontán

A régi kórház épületeinek egyikében működik Nagyszalontán az idősek napközi otthona, ahol mintegy negyven idős ember töltheti közösségben a napjait. Emellett otthoni ápolásra, gondozásra is lehetőség van egy uniós támogatású projekt keretében.

BN-összeállítás

A Nagyszalontai Idősek Napközi Otthona a hajdúváros önkormányzatának égisze alatt működő szolgáltatás a 65 év feletti idős személyeknek, tájékoztatta lapunkat Molnár Ildikó projektmenedzser. A projekt célja egy olyan integrált szociális és orvosi ellátáson alapuló szolgáltatás nyújtása, amely hozzájárul a már meglévők fejlesztéséhez. A napközi otthonban minden hétköznap 8–16 óra között zajlanak a különböző tevékenységek: szociális segítségnyújtási szolgáltatások, pszichológiai és pszichoszociális tanácsadás, gyógytorna, relaxációs terápiák, tánc, szabadidős tevékenységek, társalgás, közösségi és kulturális programok. Jelenleg 17 személy részesül a szolgáltatásokban, de a központ teljes kapacitása 40 fő, így további beiratkozókat várnak.

A napközi otthon tevékenységével párhuzamosan azokat az idős embereket is segítik, akik nem tudnak otthonról elmenni. Részükre a Caritas Catolica Egyesület házi beteggondozás szolgáltatást nyújt, például vérnyomás- és vércukorszintmérés, injekciók, infúziók, sebellátás és felfekvések kezelése, katétercsere, vérvétel, gyógytorna, vagy szociális gondozás terén (mosdatás, pelenka és ágynemű cserélése, haj- és körömápolás, borotválás, segítség a mesterséges és passzív táplálkozásban, számlabefizetés, bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, a hozzátartozók bevezetése az otthoni ápolásba). Kérésre biztosítanak gyógyászati segédeszközöket, oxigén-koncentrátorokat, felfekvés elleni matracokat, kerekesszéket, mankókat, járókereteket, WC-székeket, betegágyakat stb. A házi beteggondozás szolgáltatásban jelenleg 12 személy részesül, és itt is vannak még szabad helyek.

A projekt uniós támogatással valósul meg, a POCU – Társadalmi befogadás és a szegénység elleni küzdelem prioritási tengely kiírás keretében. Az EU-finanszírozás értéke 2,7 millió lej. A szolgáltatások ingyen és bérmentve vehetők igénybe a projekt lefutási ideje alatt, 2022. szeptember 30-ig.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok: kérvény, a kérelmező személyi igazolványa, születési bizonyítvány, házassági levél másolata, orvosi igazolás. Bővebb információk a 0359/171-221, 0770-427-288 telefonszámokon igényelhetők, vagy a központban: Nagyszalonta, I. Cantacuzino utca 2–4. szám. A házi beteggondozással kapcsolatban a 0752-915-149 telefonszámon érdeklődhetnek.Ez az 5 virágos növény jól érzi magát a napsütéses balkonon
Ha egész nap süti a balkonunkat a nap, érdemes az alábbi növények közül válogatni.
Kegyetlen történet! Elcsalták kirándulni, brutálisan meggyilkolták
Két férfi fogott össze, egyikük halálra késelte ismerősüket.
Elmaradt a bajnokavatás Kisvárdán
A címvédő és éllovas Ferencváros 0-0-s döntetlen játszott a Kisvárda otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombati játéknapján.
Járványellenes nemzeti program indításáról döntöttek
Ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog – hangsúlyozta Kásler Miklós.
Online pizsamapartin derülnek ki Mátyás király és Da Vinci titkai
A gyerekek játékos módon kerülnek közelebb a történelemhez, észrevétlenül sajátítanak el új ismereteket.