Hallgassa élőben!

Mozart és Dvořák fiatal művészekkel a filharmóniában

Tóth Gábor

Sok kényszerűen kihagyott sajtótájékoztató után a Nagyváradi Állami Filmharmónia tegnap délelőtt ismét közelebbről megismertette a médiát aktuális koncertjének főszereplőivel. Az előadóművészek arcmaszkjai épp csak a fotózás pillanatára kerültek le. A ma este 19 órakor kezdődő hangverseny két fiatal meghívottja Alexandru Ilie karmester és Octavian Lup csellista.

Jó hír a mostanság oly sok rossz között, hogy a mindenféle korlátozó intézkedések a dúsromantikájú nagykoncertekkel szemben immár nemcsak az éveken át sokat hanyagolt kamarazenekari repertoárritkaságoknak kedveznek, hanem az olyan fiatal művészeknek is lehetőséget adnak fellépésre, akik gyakorta a nemzetközi és hazai sztárok miatt nem tudnak túl sokat „labdába rúgni” a kulturális életben.

A 32 esztendős bukaresti Alexandru Ilie karmester és a 33 esztendős kolozsvári gordonkás, Octavian Lup is első alkalommal koncertezik Nagyváradon, s mint azt életrajzaikból megtudtuk, igazán tiszteletreméltó hazai és nemzetközi sikereken, elismeréseken, versenyeken, fesztiválokon vannak túl mindketten. Ráadásul e tapasztalattal együtt egyöntetűen dicsérik a váradi zenekart az e heti együttműködés fegyelméért és figyelméért. Izgatottan várhatjuk tehát a próbák eredményét.

A program szerint először W. A. Mozart két korai szimfóniája szólal meg, igaz, a mindössze 35 éves kort megért szerzőzseni életművének értelmezésében groteszken hat „korait” mondani. A 23., D-dúr szimfónia (K. 181), mint egylélegzetű rövid nyitány szerepel indításként, majd az ún. „kis g-moll” szimfónia, a 25. (K. 183) következik – egyike az összesen két drámai moll-hangneműnek a szerző „hivatalosan” jegyzett 41 szimfóniájából. A szokottól eltérően a versenymű kronológiai és súlyponti megfontolásból a koncert második részében foglal helyet: Dvořák kései, alaposan csiszolt drágakövét, a h-moll gordonkaversenyt hallhatjuk (op. 104).

 Ezt lehet tudni eddig a Cseh Katalin körül kialakult botrányról
Honnan indul és hova tart a Momentum képviselője kapcsán kipattant céges ügy? Négy percben hét nap történései.
Bámulatos dolgokra bukkantak egy kőbányában
Több tízezer jura időszakból származó fosszíliát találtak egy angliai lelőhelyen.
Tíz ember meghalt egy horvátországi balesetben
Lesodródott az autópályáról, majd felborult egy busz vasárnap hajnalban Horvátországban, a balesetben tíz ember meghalt és legalább harmincan megsérültek – közölte a rendőrség.
Tökéletes bikinis fotóval búcsúzott Ciprustól Gelencsér Timi
Régóta tudjuk, hogy Gelencsér Timinek jól áll a bikini, most megint megmutatta.
Kiesett a Szőcs Bernadette/Ovidiu Ionescu asztaliteniszező vegyes páros