Hallgassa élőben!

Mesterséges megtermékenyítés – egy lépés a gyermekáldásig a nagyváradi Calla segítségével

A szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció: IVF) a leghatékonyabb eljárás, és a meddő párok esetében az utolsó terápiás szakasz. Ez az eljárás több szakaszban zajlik, célja a petesejt laboratóriumi körülmények között, a női szervezeten kívül történő megtermékenyítése. A legtöbb esetben akkor alkalmazzák, amikor a többi asszisztált reprodukciós módszer kudarcot vall.

Az eljárás lényege lépésről lépésre a következőkben.

Az IVF megkezdése előtt szükséges felmérni a belső női nemi szervek, a méh és a petevezetékek állapotát, és szükség esetén sebészi korrekciót alkalmazni.

Az elsődleges hormonális felmérés során hangsúlyt fektetnek a pajzsmirigy-működésre és a petefészek-tartalékra, valamint el kell végezni mindkét partner szűrését a nemi úton terjedő betegségekre, illetve a petefészek stimulációs protokollja előtt a partner spermavizsgálatát tenyésztés útján. A legtöbb páciensnek kb. 8–14 napos gyógyszeres petefészek-stimulációra van szüksége, az átlag körülbelül 10-11 nap. A petefészek-stimuláció során egy átlagos páciensnél kb. 10–15 petesejtet nyernek ki, átlagos dózisban. Az eljárás során azonban nem termékenyítenek meg minden petesejtet. A meddőség-specialista kezelőorvos bizonyos paraméterek szerint állítja be az adagot, hogy elérje az ideális petesejtszámot, és elkerülje a petefészek hiperstimulációs szindrómáját.

Az IVF eljárás során a gyógyszereket injekciózással juttatják be a szervezetbe, és a hormonális paramétereket folyamatosan figyelik (vérvizsgálatok útján és ultrahanggal).

Amikor az ultrahangos vizsgálat elégséges számú, 17 mm fölötti méretű tüszőket észlel, megfelelő ösztradiolszinttel, beindítják az ovulációt egy hCG (humán koriogonadotropin) hormoninjekcióval vagy más, a petesejtek érésére és megtermékenyülésre való felkészítésére szolgáló készítménnyel.

Ezután a tüszőket 34 és 36 óra közötti időnként szúrcsapolásnak (punkciónak) vetik alá. A petefészek-punkciót rövid távú intravénás érzéstelenítéssel végzik, fájdalommentes, és a pácienst végig felügyeli az aneszteziológus. Ultrahangos vezérlés alatt, a vaginán át behatolnak egy vékony tűvel, amelyen keresztül a petesejteket tartalmazó follikuláris folyadék felszívódik. Az egész eljárás 15 és 30 perc közötti időt vesz igénybe.

A begyűjtött follikuláris folyadékot átadják az embriológus szakembernek, aki egy mikroszkóp alatt megszámlálja a petesejteket, és megállapítja érettségi fokukat. Ezeket az érett petesejteket egy speciális edénybe helyezik az előkészített spermiummintával együtt.

Két módszer áll rendelkezésre a petesejtek megtermékenyítésére: a klasszikus eljárás vagy a spermium intracitoplazmatikus injektálása (ICSI). Az alkalmazott módszer minden pár esetében személyre szabott, és a terméketlenség okától is függ. A klasszikus megtermékenyítéshez, a petesejtek és a spermium előkészítése után ezeket Petri-csészébe teszik, hogy a spermium megtermékenyíthesse a petesejtet. Az ICSI esetében speciális táptalajon, mikroszkóp alatt, különleges eszközöket használva egyenként befecskendezik az alaposan kiválogatott hím ivarsejteket a petesejtekbe. Mindkét esetben másnap reggel ellenőrizhetik le a petesejtek megtermékenyülését.

A megtermékenyített petesejtek számától függően meg lehet becsülni a várt embriók számát.

A jelenlegi tendencia az embriológus által megállapított jó osztályozású blasztociszták tenyésztése (5 napos embrió) felé mutat, bizonyos esetekben azonban a 3. napon is sikeresen hajtják végre az embriótranszfert.

A punkció pillanatától kezdve, ha az embriótranszfert ugyanazon eljárási cikluson hajtják végre, a luteális fázis támogatását a progeszteron különböző formákban történő beadásával kezdik meg, a méh előkészítése érdekében. Mindezek a cselekmények csupán in vitro utánozzák mindazt, ami élőben történik ahhoz, hogy egy nő teherbe essen.

Az embrióátültetést jelenleg egyetlen blasztocisztával ajánlott elvégezni. Korábban a többszörös (kettő vagy akár három) beültetést részesítették előnyben, de a kudarc kockázata és az ikerterhességgel járó esetleges szövődmények miatt a szakemberek egyetlen embrió beültetését részesítik előnyben.

Az embriótranszfer fájdalommentes, egy rutinvizsgálathoz hasonló. Ultrahang-irányítással az embriót egy speciális, rugalmas és vékony katéteren keresztül ültetik be. A többi embriót hidegen tárolják hónapokig.

Tizenkét nappal az embriótranszfer után ajánlott vérvizsgálatot végezni a terhesség kimutatására. A magzat fejlődését 9-10 hetes koráig figyelemmel kísérik, támogató gyógyszeres kezelés mellett, ekkor a pácienst át lehet vinni a szülészorvoshoz, a terhesség szokásos ellenőrzésére.

Nehéz utak vezetnek gyönyörű úti célokhoz!

Calla Klinika – Meddőség Diagnosztikai és Meddőségkezelő Központ

(Fizetett hirdetés, CH13378 )A nemzetközi sajtó Hamiltonról: „Ez az ember egy élő legenda”
A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 100. futamgyőzelmét taglalja a Forma-1-es Orosz Nagydíj másnapján, a svájci Blick szerint „Ez az ember egy élő legenda!”.
Gulyás: Brüsszelnek komolyan át kell gondolnia Közép-Európához való viszonyát
A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot – mondta a miniszter.
Bartók-évfordulós zongoraest volt a PKE-n
Bartók születésének 140. évfordulója alkalmából Ábrám Endre zongoraestjére került sor szeptember 25-én, szombaton 18 órai kezdettel a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) szervezésében.
CFA Románia: 6,8 százalékos költségvetési hiány várható idén
Orbán Viktor: nem hagyjuk, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak!
Már 700 ezren aláírták a Fidesz és a KDNP Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióját – jelentette be közösségi oldalán a kormányfő.