„Meg kell szólaltatni Shakespeare-t korunk nyelvén is”

Ciucur Losonczi Antonius

Az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart Shakespeare szonettjeinek fordításaiból készült kötetét mutatták be péntek este az Ady Endre Emlékmúzeum teraszán, a járványügyi rendelkezések előírásainak tiszteletben tartásával. A szerzővel Molnár Judit nyugalmazott irodalomtanár, közíró beszélgetett, közreműködött Dobos Imre színművész, a megjelenteket Szamos Mariann múzeográfus köszöntötte.

Szilágyi Ferenc hangsúlyozta: az egyik motivációja az volt, hogy a 21. század eleji nyelven is meg kell szólaltatni Shakespeare gondolat- és érzésvilágát, ezért nem is próbálkozott azzal, hogy a korabeli magyar nyelvet használja. Amúgy nyolc hónapon keresztül mindennap a fordítással foglalkozott- mivel nyugdíjas, ráér. Volt, ami könnyen ment, de az is előfordult, hogy két-három napig „kínlódott” valamelyik szonettel, nagy kihívást jelentett a többértelmű szavaknak a lefordítása. Szótárt használt, illetve tanulmányozta a korábbi fordításokat, ügyelve arra, nehogy akár egyetlen sor is azonos legyen más fordítóéval. Igyekezett úgymond Shakespeare bőrébe bújni úgy, hogy azért a saját arca is megmaradjon. Voltak kétségei, hogy jó-e amit csinál, ezért kikérte Szabó T. Anna és Ködöböcz Gábor véleményét is, akik bíztatták őt, hogy jó úton jár.

Arról is beszélt Szilágyi Ferenc: nem kölcsönzött költői képeket vagy metaforákat a „szonettkirályoktól” (Juhász Gyula, Babits, Kosztolányi, József Attila), mivel megvan neki is a saját költői nyelve, illetve belsőből fakadó ihlete, hiszen ő is férfiember, aki rajong a szebbik nemért és sokszor volt szerelmes. Hozzátette: ő is írt már regényt, novellát, apja visszaemlékezései alapján emlékiratot és szonettet is, viszont a dráma valahogy távol esik a érdeklődési körétől, ezért fel se vetődött nála, hogy esetleg Shakespeare-színműveket is fordítson.Az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén
A szokatlanul meleg óceánvíz lassítja a jégtakaró újraképződését.
Az USR ismét benyújtotta az iskolák politikamentesítését célzó tervezetét
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ismét benyújtotta a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná az iskolákban és tanfelügyelőségeken vezető vagy ellenőrző tisztséget betöltő személyeknek, hogy megbízatásuk alatt pártpolitikai tisztségük is legyen.
V4-csúcson és az Európai Tanács ülésén vett részt Orbán Viktor
A koronavírusjárvány és a a franciaországi iszlamista merényleteket voltak a fő témái a megbeszéléseknek.
November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását
Soltész Miklós reményeit fejezte ki, hogy a járványhelyzet jövő nyáron már megengedi táborok, közösségi programok szervezését.
Iohannis: Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat kell szabniuk
 Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat és eszközöket kell megszabniuk a koronavírustesztek kölcsönös elismerésére – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis.