Hallgassa élőben!

Ma és holnap is koncertezik a nagyváradi filharmónia

Január 14-én, csütörtökön, azaz ma 19 órakor Jankó Zsolt állandó karmester, és Gáti Sándor, a filharmónia ezúttal ismét szólistává előlépett oboaművésze koncertezik, műsoron Mozart A varázsfuvola – nyitány, Hummel Bevezetés, téma és variációk oboára és zenekarra (op. 102), valamint Beethoven IV. szimfónia. Január 15-én, pénteken, szintén 19 órakor „8 évszak – Egy bolygó” szimbolikus elnevezéssel Vivaldi és Piazzolla ultranépszerű zenei évszakait hallhatja a közönség: a karmester César Álvarez, a szólista Artur Kaganovskiy hegedűművész. A bérletek mindkét koncertre érvényesek. A meghívottakkal a szerda délelőtti sajtótájékoztatón találkozhattunk.

Tóth Gábor

„Minden egyre jobb lesz…” ismétlődik Ödön von Horváth Kasimir és Karoline c. darabjának fináléjában a csonka-végtelen mondat az 1929-es nagy gazdasági világválságba fulladva. Most úgy tűnik, még száz év sem kellett a sikeres ismétléshez, s ha lehet egy-két betonkeverővel még megyei vezetői szintről is aláöntenek a politikailag-államilag már így is amputált kultúrszférára, ahol szintén minden látványosan egyre jobb irányba tart! Fő, hogy ha művészeti és adminisztratív személyzete fogy is, de igazgatói még mindig vannak a Nagyváradi Állami Filharmóniának, meg egyelőre még kórusa és zenekara is, ki tudja, menynyi és meddig, de még azt sem szégyellik nyíltan a sajtó és közönség elé tárni zeneintézményi szinten, hogy manapság szólistákat és karmestereket már csak ingyen, baráti alapon tudnak hívni, fogadni, felléptetni. Vajon akkor ki teszi zsebre a maradékot? – merülhet fel okkal a költői kérdés. Közben pedig akkora a fejetlenség és bizonytalanság az áldott vírusriadós állapotok közepette, hogy még azt sem tudni, máról holnapra milyen új vészrendelet jön, s megtarthatják-e a koncerteket közönséggel, vagy csak a már begyakorolt, kényszerűen kialakított internetes közvetítéssel – tudjuk meg szintén, amit már így is tudtunk. Erre ráadásként az egyébiránt kiváló kvalitású meghívott fiatal, tehetséges előadóművészek még örömüket és lojalitásukat is kifejezik a sajtó jelenlétében a filharmónia vezetősége felé: ők már attól boldogok, hogy értékeket közvetíthetnek a publikumnak ezekben a nehéz időkben! Ezek szerint ők is csak lovat adnak azok alá a mindenkor kompetens politikát képviselő néprablók alá, akik úgy gondolják, a művészet nem igazi munka, nincs is rá szükség, csak púp a költségvetés hátán, nem kell érte a hivatásos, évtizedeken át tanult, minden zsigerében lelkületében ezért élő, alkotó értékes embereknek fizetni, majd csak megélnek azok napfényből és levegőből, mert balekságból abból biztos nem fognak. Ezek után nekünk meg anynyi marad, hogy csak széttárjuk karjainkat, mint egy útszélen megtépázott, stilizált pléhkrisztus, hogy ennyit lehetett… Nagyjából ezek a nagyváradi filharmónia szerda délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottaknak az érdemi tanulságai, így most már rátérhetünk a műsorokra is.

„Rendkívüli” koncert

Mozart A varázsfuvola c. kései remekműve hemzseg a népmese- és szabadkőműves-szimbolikától, de persze nem(csak) ezért szeretjük, hanem mert zseniális muzsika, s erre Jankó Zsolt is felhívta a figyelmet. Beethoven és Hummel ellentmondásos barátságban voltak egyszersmind stilisztikailag is párhuzamosak maradtak. Míg Beethoven az intellektuálisabban is rázósabb utat vállalta és jelölte ki a 19. századi romantika számára, addig Hummel gálánsan érzékeny és elegáns stílusa Mendelssohnon és Chopinen át végül zsákutca lett a kései követőknek. Mindenképpen érdemes azért belekóstolni ebbe a versenyművébe, mert ki tudja mikor hallhatunk még Hummelt Nagyváradon, emlékeim szerint a filharmónia eddig nem karolta még fel darabjait, igaz, azt senki sem tudta megerősíteni a jelenlévők közül, hogy ez most váradi bemutató lesz-e. Beethoven IV. szimfóniája talán a legkülönlegesebb a páros számozásúak közül, s mint megtudtuk, Jankó Zsolt, aki oly sok Beethovent vezényelt eddig Nagyváradon (is), épp ezt a szimfóniát nem dirigálta eddig mifelénk.

A pénteki koncert a „rendkívüli” jelzőt viseli intézményileg, nem mintha a csütörtöki sem ígérkezne rendkívülinek, csak ezúttal egy majdnem elmaradt hangverseny tolódott el csökkentett faktúrájú, megváltoztatott műsorral, ami csakis a meghívottak már említett jótékony lelke miatt jöhetett mégis létre, az itt és most jegyében, mert ki tudja, mi lesz még jövő héten, és azért Moszkvától Spanyolországon át New Yorkig nem könnyű a mostani ellehetetlenített mozgásszabadságú időszakban ilyen kvalitású fiatal meghívottakat nemzetközileg toborozni. Az elmúlt években, itteni ténykedése nyomán tiszteletbeli nagyváradivá vált Artur Kaganovskiy és a már többször is itt dirigált asztúriai César Álvarez igazi úriemberek lelkesedés, emberi és művészeti hozzáállás tekintetében is. Üzenetük globális, az összetartozásról szól, egy időn és téren túliról, egyetlen közös nyelvben, a zenében kifejezve: Astor Piazzolla (100 éve született) a föld déli féltekének argentin mestere, míg Antonio Vivaldit (280 éve elhunyt) az északi féltekének nem kell különösebben bemutatni. Imigyen fonódnak majd össze a két, egymástól sok ezer kilométerre és több évszázadnyi távolságra alkotott művészek évszakokra komponált muzsikái, s míg Vivaldi foga a velencei télben vacog majd a húrokon, arra felváltva az egyenlítőtől délre épp tomboló nyár fülledt tangójával reagálhat Piazzolla muzsikája.

A koncertprogram sorrendje tehát a földrajzi logikát követi, a két szerzőt és féltekét váltogatva. Tessék meghallgatni, amíg még lehet ugyebár…Nagyobb a pazarlás, mint eddig gondolták: az élelmiszerek 40 százaléka megy kárba
Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban.
Hová lett Nicole Kidman gyönyörű, hosszú haja?
Vannak, akik szerint jól áll neki ez a fazon.
Avar sírokat tártak fel Pakson
A feltárás eredményét várhatóan ősszel időszaki kiállításon mutatja be a helyi múzeum.
Kiderült, mitől fél a legjobban a magyarok többsége
A járvány sok félelmet felerősített, de alapvetően nem változtatta meg az emberek legfontosabb elvárását.
Nemzetközi lobbihálózat áll a gyermekvédelmi törvény elleni támadás mögött
Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt erről.