Hallgassa élőben!

Lezárult az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeteinek tisztújítási folyamata

A biharpüspöki Bocskai István Közösségi Ház adott helyet október 10-én, vasárnap az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete tisztújító küldöttgyűlésének, melyen egyben a közelgő országos küldöttgyűlésen a megyét képviselő küldöttek megválasztását is elvégezték a jelenlevők. A gyűlésen a párt Bihar megyei helyi szervezeteit képviselő tagok mellett részt vett annak országos elnöke, Csomortányi István, Zatykó Gyula Partium régióért felelős alelnök, Habinyák István, a párt megyei szervezetének elnöke, Szilágyi Zsolt, a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke, valamint Moldován Gellért Lajos, a nagyváradi szervezet elnöke.

A gyűlés elején Csomortányi István adott részletekbe menő, nagyobb időtartamot felölelő áttekintést a kormányválsághoz vezető országos politikai folyamatokról, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Magyar Polgári Párt között folyamatban levő pártfúzió jelenlegi állásáról, de kitért a világpolitika térségünket érintő változásaira, különös tekintettel az energiahordozók árváltozása miatti válságra, a polgárok mindennapi életét érintő áremelkedésekre, mindezt a koronavírus járvány összefüggésében. Szó esett a magyar nemzetpolitika időszerű kérdéseiről és az Erdélyi Magyar Néppárt szerepéről a kedvezményes honosítási folyamatban végzett önkéntes munkában. A párt elnöke részletesen tájékoztatott a párt színeiben megválasztott polgármesterek és önkormányzataik munkájáról, kijelentve, hogy azok jobban működnek, mint a korábbi vezetés idején. Megdőlt az a hamis tétel, hogy csak a kormányzó pártok vezette önkormányzatok jutnak fejlesztési forrásokhoz, ugyanakkor az embereknek sokkal nagyobb költséget jelent egy felkészületlen, hozzá nem értő, esetenként korrupt polgármester, mint amennyi hasznot hozhat a politikai befolyással szerzett bizonytalan időközönként érkező központi plusz költségvetési pénz – jelentette ki.

Elmondta, „sajnos Bihar megye és Nagyvárad vezetése kapcsán az önkormányzati választások alatt elmondottak súlyosan igaznak bizonyultak, mivel a Néppárt, kevéssel ugyan, de kimaradt a városi tanácsból, nem lett magyar alpolgármester és a megye vezetéséből is kiestünk. Sajnos ez előre látható volt, és azok, akik hazug módon, a valójában egypártrendszeri diktatúrát jelentő egypárti összefogás ürügyével a Néppárt ellen kampányoltak és uszítottak, megfosztották Nagyvárad magyarságát attól, hogy ismét legyen magyar ember a város vezetésében. Maradt az inkább ne legyen ott senki, minthogy egy Néppártos vezető mandátumot szerezzen káros stratégiája” – összegzett a pártelnök.

Ezt követően Zatykó Gyula, a párt Partium régióért felelős alelnöke, nagyváradi polgármesteri tanácsadó adott rövid tájékoztatást a párt váradi szervezetének munkájáról, viszonyáról az önkormányzat vezetésével, az elért eredményekről és a tervekről. Kiemelte, hogy az eddigi magyar vezetőkből kiábrándult, román pártokra átszavazó magyarok bizalmát kell visszaszerezni, tudatosítani, hogy a város fejlődésében részünk van, és ez a Néppárt munkáját is dicséri. Fel kell tudnunk mutatni, hogy tevőlegesen hozzájárulunk ahhoz, hogy a város és a megye magyar lakosainak élete jó irányban változzon meg. Örömét és bizakodását fejezte ki, mert a Néppárton belül szemmel láthatóan a megyében is egy megfiatalodott, tettre kész csapat akar a közösség szolgálatába állni, a magyarság dolgait jó irányba mozdítani.

Habinyák István megyei elnök kétéves tevékenységének beszámolójával folytatódott a tisztújító küldöttgyűlés. A részletes visszatekintésben Habinyák kiemelte a Néppárt és a civil szervezetek együttműködésének fontosságát, a közösen elért sikereket. Beszámolt a párt elmúlt két évbeli rendezvényeiről, a helyi szervezetek önkormányzatokban végzett munkájáról, a tagság sokszor áldozatos munkájáról a választási kampányban, vagy egy-egy esemény sikerének érdekében.

A beszámolókat követően került sor a tulajdonképpeni tisztújítási procedúrára, melynek során a küldöttek megerősítették Habinyák Istvánt megyei elnöki tisztségében. Az összesen öt tagú megyei elnökségben helyet kapott Paniti Helga bihari, Gábor Hunor köröstárkányi, Bíró Ferenc hegyközcsatári és Pap Sándor érmihályfalvai küldött. A megyei tisztújítás lezárultával a küldöttek egyhangúlag Csomortányi Istvánt jelölték az országos küldöttgyűlésen megválasztandó országos elnöki tisztségre, míg alelnöki jelölést szintén egyhangúlag Zatykó Gyula és Toró T. Tibor kapott. A gyűlés kijelölte az OKGY-n részt vevő küldötteket is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeteCîţu reméli, hogy még az év vége előtt megalakul az új kormány
Magyar állampolgárok figyelmébe
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodája regisztrációs kampányba kezdett, hogy a közelgő magyarországi népszavazáson minden magyar állampolgár részt vehessen.
Luka Modric 2023-ig hosszabbítana a Real Madridnál
A spanyol királyi gárda 36 esztendős légiósa 2012 óta játszik a madridiaknál, akikkel számos trófeát gyűjtött be.
Újabb lesújtó tragédia: meghalt a Megasztár fiatal énekese, Kandech Evelyne
Tóth Vera megható sorokkal búcsúzik a Megasztár korábbi énekesétől, Kandech Evelyne-től.
Először nyerte határon túli tájház az Év Tájháza díjat
A Nagyberegi Tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont.