Hallgassa élőben!

Lengyel-román kapcsolat: továbbra is közös biztonságpolitikai intézkedésekre volna igény

Ciucur Losonczi Antonius

Együttes online gyűlést tartottak a román Képviselőház és a lengyel Szejm külügyi szakbizottságai a napokban – számolt be hétfőn a sajtónak Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház külügyi bizottságának az elnöke. A hozzászólók egyetértettek abban, hogy minden szinten jók a politikai kapcsolatok a két ország között, és erre a párbeszédre, pozitív hozzáállásra a továbbiakban is szükség van. Többen megjegyezték, hogy az elmúlt a hónapokban a világjárvány ellenére több fontos találkozóra is sor került, a kölcsönös bizalom jegyében. Nem mellesleg idén van a centenáriuma annak, hogy Románia és Lengyelország egy defenzív jellegű szövetségi szerződést írt alá 1921-ben, napjainkban pedig stratégiai partner a két állam- hívta fel a hallgatósága figyelmét Biró Rozália. Meglátásában ez az együttműködés mindkét fél számára kölcsönösen előnyös, ezért folytatni kell.

Szó esett az euro-atlanti kapcsolatok megerősítésének fontosságáról is, arról, hogy a továbbiakban is közös biztonságpolitikai intézkedésekre volna igény, melyekre a NATO-tagság nyújt keretet. Terítékre került még a Három Tenger Kezdeményezés, valamint a Via Carpatica-projekt, ezeknek a stratégiai, a katonai és a gazdasági jelentősége. Egy másik átbeszélt téma pedig a Keleti partnerség volt, és Biró Rozália javasolta, hogy szeptemberben szervezzenek egy kerekasztal-megbeszélést Bukarestben, melyre meghívnák a Moldáv Köztársaságot, Grúziát és Ukrajnát is. Utolsó napirendi pontként az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatról fejtették ki véleményüket az online rendezvény résztvevői- tudtuk meg Biró Rozáliától.Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.