Hallgassa élőben!

Látogatóban Szent László udvarában

Városszerte változatos ünnepi eseményekkel köszöntik a nagyváradiak az immár hagyománnyá vált Festum Varadinum kulturális fesztivált. A Dimitrie Cantemir Iskola negyedikesei, Fándly Enikő Anna tanító néni irányításával, rendhagyó módon emlékeztek meg városalapító királyunkról: várjátékkal idézték meg Szent László királyi udvarának hangulatát.

Már napokkal a várva-várt projektnapot megelőzően elkezdődött a lázas készülődés, amely a szerda reggeli jelmezkészítésben csúcsosodott ki. A legények elkészítették lovagi pajzsukat és kardjukat, amellyel hősiesen megvédhetik királyukat. A lányok koronáikkal és fátylaikkal percek alatt hercegnőkké, udvarhölgyekké változtak. A szakácsok, krónikás, csillagász, a bölcs és szabadszájú udvari bolond jellegzetes kiegészítőkkel készültek szerepükre. Mi a legmegfelelőbb helyszín? A csodálatos nagyváradi vár!

Szent László királyunk bölcsességéről, emberségéről, szervező készségéről, testi erejéről volt híres, ezért a lovagok közül változatos próbatételekkel választották ki a méltó utódot. A küllemben és jellemben egyaránt nagyszerű hercegnők közül a király kiválasztotta szíve hölgyét. A frigyre lépésüket nagy ünnepléssel köszöntötte a királyi udvar apraja, nagyja. Az udvarmester irányításával a bájos hölgyek táncot lejtettek, a lovagok bajvívással tettek bizonyságot bátorságukról és hűségükről, a krónikás lejegyezte az utókor számára e dicső nap minden eseményét, az udvari csillagász fényes jövő ígéretét olvasta ki a bolygók állásából, a szakácsok ünnepi étkeket készítettek, az udvari bolond csípős szavakkal figurázta ki az udvar apraját-nagyját.

„Nagyon jó volt az egész nap! Ennek a napnak az emlékét elraktároztuk a többi csodás közös élmény közzé. Remélem még sok hasonló tapasztalathoz jutunk.” (Dorottya, negyedikes)Ezek a delta variáns jellemző tünetei
Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírussal fertőzöttek.
Újra fenyegetik az iszlámot kritizáló tinit – Úgy véli, már nem sokáig lesz életben (videó)
A vallást kritizálta, tönkrement az élete.
Ismét a bukaresti törvényhozás elé viszik az EMSZ képviselői a Székelyföld autonómiatervezetét
Ismételten a bukaresti törvényhozás elé viszi Székelyföld autonómiatervezetét Kulcsár-Terza József, társkezdeményezőként pedig – aláírásával is – támogatja azt képviselőtársa, Zakariás Zoltán. Az Erdélyi Magyar Szövetség parlamenti képviselői erről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Regionális önkormányzati munkacsoport-ülésén beszéltek Budapesten, a magyar Országgyűlésben.
Fizetésnapon rabolták ki a cégvezetőt, 33 milliót vittek el tőle (videó)
A banda tagjai folyamatosan figyelték az üzletembert, akiről tudták, hogy aznap sok készpénzt tart magánál. Amikor kilépett a lakásból, ketten rátámadtak.
Rendőrségi hírek a megyéből