Hallgassa élőben!

Kirándulás: a Vargyas-szoros elveszett világa

A Békás-szoros után, Székelyföld egyik leglátványosabb természeti csodája a Vargyas-patak által kialakított mészkőszurdok. A szoros a Rika-hegység északi részében, Vargyas falu közelében található. Május utolsó hétvégéjén az EKE-túra célja a Vargyas-szoros természetvédelmi területének bejárása volt.

BN-összeállítás

Nemrég aszfaltozták le a falutól a szorosig vezető utat, így a szoros bejáratát autóval könnyű volt megközelíteni. A közel 4 km hosszú túra gyakorlatilag egy séta a kék kereszt jelet követve, mivel mindenhol kiépített ösvény, illetve a patakon átívelő fahíd szelídíti meg „az elveszett világot”. Leírni nem nagyon lehet a látványt, mellyel a természet fogadja a kirándulót. Mintha egy mesekönyv lapjai elevenednének meg előttünk. A patak vizének békés csobogása mellett madárfütty is kényezteti a túrázókat. Bár ottjártunkkor a máskor békés Vargyas-patak, a kiadós esőzéseknek köszönhetően igencsak háborgott, és nem egy teniszcipős kirándulót késztetett meghátrálásra, a nagyváradiak bátran folytatták felfedező túrájukat.

Az ismertető tábla szerint, a szorosban és az azt körülölelő dombok és hegyek rejtekeiben a barna medvétől a nyestig szinte minden állat képviselteti magát, de több védett növény is gazdagítja a szoros látványvilágát. Ellenben zavaró lehet az évről évre több kiránduló, akik sajnos a szemetüket is magukkal hozzák. Aki a sétán kívül valami különlegeset is átélne, azoknak barlangok színesítik a túrát. 1527 méteres hosszúságával a völgy leghosszabb barlangja az Orbán Balázs-barlang (Almási-barlang). Lépcsők segítik a feljutást a 20 méterrel a patak szintje fölött nyíló bejárathoz. Valamikor kiváló menedék volt a tatárok portyázásai ellen. Csak a megfelelő körültekintéssel szabad a barlangot meglátogatni, mert labirintusszerű járataiban könnyen eltévedhetünk. Különlegesség, hogy a barlang az egyik legfontosabb erdélyi denevérszálláshely is, és az első tudományosan felkutatott barlang Erdélyben. A Lócsűr (Lólik) nevet viselő, közel 300 méter hosszú barlangban a hagyomány szerint a környéken rejtőzködők tartották lovaikat a tatárjárás és egyéb veszedelmek idején. Könynyen rá lehet találni, hisz közvetlenül a patak partján nyílik a bejárata. A Tatárlik két oldalról a szabadba nyíló kijáratokkal rendelkező, alagútszerű rombarlang. Ide nem vezet semmilyen jelölt út, csak egy kis rejtett ösvény. A barlang 35 méter magasan fekszik a Vargyas-patak szintje fölé meredeken emelkedő hegy oldalában. A tatárjárás idején az Ugron családnak volt védbarlangja. Mellette emelkedik a legendás Csala-tornya. A legenda szerint, Csala vezér a tatár hadak mozgását szemlélve alázuhant a nevét viselő sziklacsúcsról. A mindenre elszánt vérbeli túrázó sárga vonallal jelölt, meredek ösvényen felkapaszkodhat a szorosra néző kilátóra. Megéri, mert a lélegzet is elakad a festői látványtól. A csodás panoráma mellett, a kilátó felé tartó bátor túrázó jutalma a hagyomány szerint a tatároktól való szerencsés megmenekülés emlékére épített Tatárkápolna romjai. Vissza a szorosba a piros ponttal jelölt, a helybeliek által Farkas-ösvénynek nevezett, esőzéskor csúszós úton lehet visszatérni a szorosba.

A Vargyas-szoros elveszett világa kiváló kirándulási célpont lehet egy hétvégére kicsinek és nagynak egyaránt. És ha még marad idő, a kisbaconi több mint 300 éves vízimalom vagy a miklósvári Kálnoky-kastély is remek kiegészítő program. Ez utóbbiban, maga a grófi család legfiatalabb tagja mutatja be ősei vadászkastélyát.Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.