Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nițescu

Kevés a sírásó a Rulikowskiban

Hetek óta gondot okoz a nagyváradi Rulikowski temetőben az, hogy kevés a sírásó, így eltelik több mint egy hét is, míg a hozzátartozók el tudják temettetni elhunyt szerettüket. A közterület-fenntartó abban bízik, hogy új sírásók felvételével heteken belül sikerül megoldani ezt a problémát.

Pap István

A Rulikowski temetőben tapasztalható problémára Farkas Antal váradvelencei református lelkész hívta fel szerkesztőségünk figyelmét. „A gyülekezetünkből meghalt valaki, és csak egy hétre rá, pénteken temethettük el, mert nem volt, aki kiássa a sírgödröt – mondta Farkas Antal. Jelenleg a Rulikowski temetőben napi 5-6 temetést tudnak vállalni, és csak egymás után, tehát most nem lehet a különböző kápolnákban egyszerre lebonyolítani a temetési szertartásokat. A napi temetések 11 órakor kezdődnek és délután három órakor van az utolsó szertartás. A hozzátartozók hét-kilenc napot kell várjanak, amíg el tudják temetni elhunyt szerettüket. Addig az elhunytat vagy a temető, vagy az erre szakosodott cégek hűtőházában kell elhelyezni. A temető hűtőházát napi száz lejért lehet igénybe venni. A sírásóhiányt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a temetőt üzemeltető Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) sírásók alkalmazásáról szóló hirdetést adott fel.

Liviu Andrica, az ADP vezérigazgatója lapunk megkeresésére válaszolva elismerte, hogy akut problémát jelent a munkaerőhiány a vállalatnál. Különösen nagy gond ez a temetőben, ahol jelenleg mindössze nyolc sírásó van. Andrica elmondta „A sírásók is emberek, ők is megbetegszenek, megfáznak, megsérülnek, ezért kiesnek a munkából. Megnőtt a temetések száma is”. Az igazgató elmagyarázta, hogy egy sír kiásásához öt ember kell, de most két, egyenként négy-négy fős csapatot alakítottak ki. „Naponta öt temetést tudnak végezni a Rulikowski temetőben, mert csak ennyi sírásó van. Hirdetést adtunk fel, megnöveltük a bérezést, csak hogy minél hamarabb jöjjenek az emberek. A nettó fizetés háromezer lej. A norma napi egy sírgödör kiásása, de ha többet teljesít, akkor azt pluszban fizetjük” – mondta Andrica. Hozzátette, hogy ennyi pénzért talán hamarabb lesz jelentkező erre a munkakörre. Két sírásót már fel is vettek, egyikük már munkába is állt, másikuk az orvosi vizsgálatokon esik át most.

Megtudtuk azt is az igazgatótól, hogy az ADP már szerződést kötött húsz nepáli vendégmunkás alkalmazásáról, de ők csak jövő márciusban fognak megérkezni. Őket a Rulikowski temetőbe veszik fel, és szükség esetén mindannyian sírásóként fognak dolgozni, de a felmerülő igényeknek és elvégzendő feladatoknak függvényében az ADP által működtetett létesítmények bármelyikébe áthelyezhetik majd őket, legyen szó akár a kutyamenhelyről, az állatkertről vagy a piacokról. Andrica bejelentette azt is, hogy két héten belül beszereznek egy új multifunkcionális gödörásó gépet. A vállalatnak már van két ilyen eszköze, viszont ezekkel csak a nagy parcellákban lehet dolgozni, ahol van elég hely, a kisebb parcellákon belül a sírok közé nem lehet bevinni ezeket a gépeket, ott csakis kézi ásást lehet végezni. Liviu Andrica végezetül hozzátette, hogy reményei szerint két héten belül megoldódik a munkaerő-hiány problémája, és vissza fog állni a megszokott rend, azaz a hozzátartozóknak nem kell majd három napnál többet várniuk arra, hogy eltemettethessék elhunyt szerettüket, illetve a Rulikowski temetőben párhuzamosan is lehet majd temetési szertartásokat végezni.Kocsis Máté: Gyurcsány Ferenc szerepében Gyurcsány Ferenc!
A film zseniális, már érthető, miért akarták ellehetetleníteni – írta a politikus.
Szent II. János Pál pápára emlékeztek Máriapócson
A néhai pápát méltatva felidézte a miniszter az egyházfő 104 apostoli látogatását, amelyek következtében templomok ezrei őrzik az emlékét.
Ne felejtse el téliesíteni a vízvezetékeket, mérőórákat
A hét végére megérkezik a hideg idő, emiatt pedig szükséges a berendezések megfelelő szigetelése, védelme.
A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon
A borászatok 30 milliárd forintot kaptak technológiai beruházásokra az elmúlt években.
Pörgős és izgalmas politikai krimi lett az Elkxrtuk
A Gyurcsány-kormány morális csődjéről. Keith English alkotásáról még sokáig fognak beszélni.