Hallgassa élőben!

Indulatokat gerjeszt a Bălcescu iskola költözése

Mivel a nagyváradi önkormányzat nem akarja tovább fizetni a Nicolae Bălcescu Általános Iskola Zárda (Mihai Viteazul) utai épületének a bérleti díját, ezért a következő tanévtől elköltözik onnan a kilenc elemi iskolai osztály. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület felajánlotta egyik épületét az iskola magyar osztályainak, de az elfogadott helyi tanácsi határozatban nem szerepel, hogy csak a magyar osztályok költöznek majd oda.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján Florin Birta polgármester bejelentette, hogy mivel az önkormányzat nem kívánja tovább fizetni a zsidó hitközségnek a „tekintélyes összegű” bérleti díjat, ezért a következő tanévtől az ottani kilenc elemi iskolai osztály elköltözik az épületből. Közölte, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) felajánlotta ingyenes használatra az önkormányzatnak a Szacsvay (Cuza Vodă) utca 4/A szám alatti ingatlanát, mely a Zárda utcai épület közelében van, így a kilenc osztály oda fog átköltözni, mondta Birta. A sajtótájékoztatót követő helyi tanács ülésén meg is szavazták az ingatlan ingyenes használatba vételére vonatkozó határozatot, az ülés végén azonban felszólalt Szabó József, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, aki felkérte a polgármestert és az önkormányzatot, hogy teljesítsék az egyházkerület felajánlásában szereplő összes feltételt.

A magyar osztályoknak

Csűry Istvánnak, a KREK püspökének a polgármesterhez címzett, a tanácsi határozathoz csatolt leveléből ugyanis kiderül, hogy amellett, hogy az egyházkerület egy évre, a 2021– 22-es tanévre ajánlja fel ingatlanát az önkormányzatnak, azt is feltételül szabta, hogy a Bălcescu-iskola magyar tagozatos, 0–8 évfolyamos osztályai költözzenek oda. Az egyházkerület vállalja azt, hogy saját költségén helyrehozza az épületet és úgy adja át a városnak, hogy abban már lehessen oktatási tevékenységet folytatni. Szabó József kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy azért tartotta szükségesnek felszólalni az ügyben, mert a tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésen az egyik liberális helyi tanácsos megjegyezte: a határozattervezetben ne szerepeljen az, hogy csak a magyar osztályok menjenek át a Szacsvay utcai épületbe. És valóban, a megszavazott határozat csak annyit ír, hogy a város ingyenes használatba veszi át az ingatlant, hogy abban a Bălcescu-iskola egyes osztályai működjenek, illetve, hogy egy évre szóló haszonbérleti szerződést köt a város az egyházkerülettel.

Ugyanakkor Florin Birta is csak annyit említett, hogy a Zárda utcai ingatlanban működő kilenc osztály költözik el, amelyek között egyébként vannak magyar és román tannyelvű osztályok is. Szabó József porálunknak kifejtette: más vegyes tannyelvű iskolák esetében is szempont volt az, hogy a magyar osztályok egy helyre kerüljenek, ez megoldható kell legyen most is. A Bălcescu-iskola két ingatlanban működik: a Zárda utcai ingatlanban van még jelenleg az elemi iskola, a Marius Cosma utcán pedig az általános iskola. A helyi tanácsos kifejtette, hogy az önkormányzat az iskolahálózatért felel, de azt, hogy egy iskola hogyan szervezi meg magát, azt a tanintézmény vezetőtanácsa dönti el, vagyis az iskola rendelkezhet arról, hogy a Marius Cosma utcai főépületből átviszi-e a magyar osztályokat a Szacsvay utcai ingatlanba. Továbbá a felajánlást tevőnek, esetünkben az egyházkerületnek is jogában van feltételeket szabni, ha már ingyenes használatra bocsátja az ingatlant az önkormányzat rendelkezésére, zárta szavait Szabó József.

Hosszú távra

Megszólaltattuk az ügyben Farkas Zsoltot, a KREK közigazgatási előadótanácsosát is, aki elmondta, hogy a Szacsvay utcai ingatlanban valamikor iskola működött, és amikor eljutott hozzájuk a hír, hogy a Zárda utcai épületben működő osztályoknak költözni kell, akkor az egyházkerület felajánlotta a magyar osztályok számára a Szacsvay utcai ingatlant. „Egyelőre a 2021– 22-es tanévre ajánlottuk fel az épületet, de nem célunk, hogy holnapután megváltoztassuk az akaratunkat, ezért is van benne a felajánlásban a hosszabbítás lehetősége” – mondta Farkas Zsolt. Arra a kérdésünkre, hogy az egyházkerület ragaszkodni fog-e ahhoz, hogy csak a magyar osztályok kerüljenek oda, lévén, hogy az elfogadott határozatban ez a kitétel nem szerepel, Farkas Zsolt azt válaszolta, hogy az egyházkerület azt nem tudja befolyásolni, hogy a helyi tanács milyen határozatokat fogad el, „de nem véletlenül írtuk bele a feltételeinket a felajánlásunkba”. Ugyancsak kérdésünkre válaszolva az előadótanácsos elmondta az is, hogy az egyházkerület az egy év leteltével sem szándékozna bérleti díjat kérni az épület használatáért. Mint kifejtette: „Nagyváradon a Lorántffy Gimnázium is úgy működik, hogy az önkormányzat állja a közköltséget, a tanárok, a személyzet és a szükségletek díjait, és nem merül fel, hogy mi bért kérjünk majd az ingatlan használatáért, mert az a cél, hogy a magyar osztályok biztonságban legyenek”.

 Ez az 5 virágos növény jól érzi magát a napsütéses balkonon
Ha egész nap süti a balkonunkat a nap, érdemes az alábbi növények közül válogatni.
Kegyetlen történet! Elcsalták kirándulni, brutálisan meggyilkolták
Két férfi fogott össze, egyikük halálra késelte ismerősüket.
Elmaradt a bajnokavatás Kisvárdán
A címvédő és éllovas Ferencváros 0-0-s döntetlen játszott a Kisvárda otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombati játéknapján.
Járványellenes nemzeti program indításáról döntöttek
Ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog – hangsúlyozta Kásler Miklós.
Online pizsamapartin derülnek ki Mátyás király és Da Vinci titkai
A gyerekek játékos módon kerülnek közelebb a történelemhez, észrevétlenül sajátítanak el új ismereteket.