Hallgassa élőben!
Fotó: Facebook/Florin Birta

Felújították az egykori váradi szabadkőműves páholyt

Befejeződtek az egykori nagyváradi László király páholy felújítási munkálatai. Következik az épület belső berendezése, illetve a kiállítási anyag elhelyezése, és várhatóan júliusban megnyílik az új múzeum.

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében beszámol arról, hogy elkészült a Rulikowski (Armatei Române) utca 4. szám alatti ingatlan felújítása, melyben a Szabadkőművesség Múzeuma fog helyet kapni. Az egykori nagyváradi László király szabadkőműves páholy székhelyét 1901–1902-ben építették Bálint Zoltán és Jámbor Lajos eklektikus és szecessziós stílusú tervei alapján. Az épület turisztikai kihasználhatóságát emelte ki Florin Birta polgármester, akit a közlemény idéz: „A műemléképületek hasznosítása évek óta a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal fontos célkitűzéseinek egyike, ezek felújításának és restaurálásának eredményeként sok turista jön Nagyváradra éppen azért, hogy örömét lelje a helyi építészet történetében és szépségében, amelyeket ilyen munkálatokkal emelünk ki. Csakúgy, mint a Darvas-házat, a Szabadkőművesség Múzeumát is be szeretnénk kapcsolni a turisztikai körforgásba. Az épület közel fél évszázadon át adott helyet a László király szabadkőműves páholynak, és egyedivé teszi az, hogy az egyetlen olyan épület a városban, amelyet szigorúan a szabadkőműves stílusjegyek alapján építettek” – fogalmazott.

Ennek megfelelően, ahogy Péter I. Zoltán város- és építésztörténész, lapunk egykori munkatára leírta: „az ablaktalan homlokzat feloldására, egyben a főtengely kiemelésére a középrész elé enyhén kiugró portikuszt emeltek. Két szélén egy-egy görög pillér, míg középen két dór fejezetű kannelúrázott (vájatokkal ellátott) oszlop támasztja alá az antik háromrészes párkányt. A fríz (képszék) eredetileg függőleges sávozással volt díszítve. Felette háromszögű oromzat (timpanon) zárja le a portikuszt.” A felújítás során visszakerültek a helyükre az épület sarkait díszítő szfinxek.

Felújítás

Az uniós támogatással zajló, 5.948.978 lej értékű felújítási munkálatok 2018 áprilisában kezdődtek el és az elmúlt év végén fejeződtek be. A kivitelező az Euras cég volt. Maga az épület 442 négyzetméteren terül el. A munkálatok során teljesen felújították a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, felújították a tetőszerkezetet, restaurálták a falfestményeket, a faburkolatokat, az ereszeket és vízelvezetőket, modernizálták a közműhálózatot. A munkálat során nemcsak a főépület újult meg, hanem a telken lévő két melléképület is. Jelenleg a bútorzat és a tárlók beszerzése zajlik, miután a bútorzat a helyére kerül, digitalizálják az épület belső tereit.

Múzeum

A Szabadkőművesség Múzeumát várhatóan júliusban nyitják meg, a létesítmény kiállítási anyagának összeállításában és beszerzésében a Nagyváradi Városi Múzeum segítségére lesz a Román Országos Nagypáholy, a Román Országos Levéltár, és a Brukenthal Országos Múzeum. A múzeum kialakítása szigorúan követni fogja az eredeti páholy belső szerkezetét, azaz a bejáratnál lesz egy recepció, jobb oldalt, az egykori templomteremben egy kiállítótótér, a bal oldalon egy átjárócsarnok. Különálló helyiségben kap helyet az elmélkedő szoba, mellette alakítják ki a Nagymester irodáját. A múzeumban bemutatják majd az itt folyó tevékenységeket.

 

 Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Napi sudoku – nehezebb verzió
Pápaként, Rómában kíván meghalni – az egészségéről nyilatkozott az egyházfő
Ferenc pápa egészségéről szóló interjút közölt a Vatikán a pápa iraki útja előtt.
Csak forgolódsz, ha ismeretlen helyen kell aludnod? Ez az oka!