Hallgassa élőben!

Előadás: a földi és égi szépről énekel csütörtök este a filharmónia kórusa

A cappella kóruskoncertre invitálja a közönséget ma este hét órai kezdettel a nagyváradi filharmónia, az énekkart Lászlóffy Zsolt vezényli, a tematikus est A földi és égi szépről címmel csábítja a közönséget.

Tóth Gábor

Ismét sajtóközleményes e-mailben értesültünk a filharmónia belső erőforrásokból létrehozott újabb koncertjéről, azaz ezúttal az énekkaréról. Szerencsére Lászlóffy Zsolt karigazgató, nem mellesleg kortárs zeneszerző és egyetemi oktató, külön rendelkezésünkre állt telefonon, hogy a filharmóniától hivatalosan kapottakat további részinformációkkal kiegészítse, s a szerzők felsorolásán túl így a konkrét műsorra is némi rálátásunk legyen.

Ezek alapján örömmel nyugtázhatjuk, a kórus repertoárja új fordulatot vett, csupa friss indíttatású szerzemény szerepel ma esti koncertjükön azokhoz a megszokottakhoz képest, amiket tőlük az elmúlt években hallhattunk. Szó lesz itt kérem szépen latinul, olaszul, németül, franciául, angolul a vágyakat izzító szerelemtől, a természet adta szépségeken át, a hegyeket mozgató hit erejéig. Egy kiadós válogatást hallhatunk reneszánsz komponisták műveiből (Palestrina, Lassus, Haßler, des Prez), Poulenc Éluard-dalaival és Piazzolla temperamentumos muzsikájával pedig kronológiailag végül eljutunk egészen a 20. századig. De lesznek még olyan különlegességek, mint Janequin szellemes madárdalai, részletek Palestrina – Báthori István unokaöcscsének, Báthori András bíborosnak ajánlott – ötödik motettakötetéből, valamint Sweelinck és Joseph Haydn tollából zsoltárok szólnak majd egyenesen az égi-földi zenei közvetítőcsatornákon át.

Amennyiben jól figyelünk tehát az énekre, akkor könnyen átjárók nyílhatnak a földi tükörben csakis égi támogatással létezhető esszenciák irányába. Ez talán abban is segíthet, hogy felfelé is pillantsunk néha, ahelyett, hogy egymást tapossuk a maradék földi javakért. Ha tehát valami ég és föld között még kapcsolatot teremthet mostanság, az miért ne lehetne a művészet? Esetünkben a zene, egy veszélyes „műfaj”, ami nem dekódolható az illetéktelen szívű (le)hallgatók számára, veszélyes, mert a folytonos figyelemelterelő zajok helyett megtöltheti az üres fejeket értelemmel, elmélyítheti a hitet, az érzelmeket, a vágyakat, a gondolkodást, véleményt formálhat, karaktert, tartást adhat – ettől bizony már az ókorban is okkal féltek a hatalmasok –, de hogy aktualizáljuk: a zene, az ének maszkon belül is friss lélegzetvételhez juttathat. S a lélegzetvétel különösen kockázatos mostanság, a közösségi éneklés pedig ma az egyik „legfertőzőbb” tevékenységként van számon tartva a világi pandémiás feketelistákon.

Természetesen ez utóbbi biztonsági részletkérdésekre álarcosan, hőmérősen, távolságtartósan vigyáz ma este is a filharmónia. Tessenek tehát meghallgatni ma 19 órakor az Enescu–Bartók koncertteremben az énekkar előadását, mert értékekről fognak mesélni.Kiesett a Szőcs Bernadette/Ovidiu Ionescu asztaliteniszező vegyes páros
Eltűnt személy
Bukaresti kórházba helyezik át a Prahova megyei tűzben súlyosan megégett 17 éves fiút
Bukaresti kórházba szállítják át azt a 17 éves fiút, aki szombat délután súlyos égési sérüléseket szenvedett a Prahova megyei Fântânele településen, a gázpalackokat töltő cégnél kiütött tűzben.
Hét személy vesztette életét egy Bákó megyében történt közúti balesetben
Hét személy vesztette életét vasárnap, a Bákót Egyedhalmával (Adjud) összekötő 2-es országúton, Răcăciuni település kijáratánál történt balesetben, amelyben személygépkocsi ütközött össze egy kisbusszal.
Halálos baleset Bihar határában