Hallgassa élőben!

Elindítják a megnyert projektek kivitelezését Margittán

A Margittai Helyi Tanács jelenlegi mandátumát igen bőséges hagyatékkal kezdhette el, hiszen egy 25 millió euró értékű, már megnyert, aláírt EU-s projektcsomagot készen kapott az előző mandátumból, az RMDSZ-es városvezetésnek köszönhetően. Ezen projektekhez a városnak biztosítania kell az önrészt, melyet nem tudnak saját költségvetésükből kitermelni, ezért kölcsönt kell felvenniük.

Szőke Ferenc

A legutóbbi soros tanácsülésen a kölcsön felvételének megszavazása volt az egyik napirendi pont. Az öt projekt összességében 15 millió lej önrészt igényel. Mindegyik beruházás szükségszerű és fontos a városnak. A könyvtár felújítására, mely jelenleg ideiglenesen a művelődési ház ruhatárában működik, a pályázat 4.865.793 lejt biztosít, melyhez a városnak 2 millió lejjel kell hozzájárulnia. Az Octavian Goga Főgimnázium udvarán épülő új bentlakás és kantin, valamint a Goga 2 általános iskola felújítási munkálataira az EU-s pályázat 23.200.000 lejt ad, melynek önrésze 5 millió lej. A Multifunkcionális Rekreációs Központ, mely a városi strand területén épül meg, szintén 23.200.000 lejt kap pályázati úton, az önrész pedig 5 millió lej. Ez tulajdonképpen egy fedett mini aquapark lesz. A közvilágítás modernizálását szolgáló pályázat 8.587.989 lejt biztosít EU-s alapból, önrésze pedig 1 millió lej. Valamennyi világítótestet ledesre cserélik, melyek nagyobb fényerőt biztosítanak, sokkal kisebb energiafogyasztással. Az új piaccsarnok építésére 8.232.945 lejt kapnak pályázati úton, melyet 2 millió lej önrésszel kell megtoldania a városnak. Ezek a beruházások jobbá, komfortosabbá teszik a lakosok életét. Így látták ezt az önkormányzati képviselők is, amikor egyhangúlag megszavazták a kölcsön felvételét.

A további 15 napirendi pontból csak kettő teremtett vitát a tanácsosok között, a többi „csont nélkül” átment. Az egyik vitás kérdés az AVE céggel kötött szerződés módosítása volt. Jelenleg a cég a szemetet háztartásonként számlázza, a személyek számától függetlenül. A polgármester azt indítványozta, hogy a számlázás a személyek számának függvényében történjen. Ez a családok egy része számára pozitív, másoknak viszont negatív hatású lenne. A javaslatot azonban nem egyeztette le előre a bizottsági gyűléseken, hanem kész tények elé állította a tanácsosokat. „Az RMDSZ-frakció nem ellenzi ezt a módszert, de szükségesnek tartja a javaslat elemzését. Mindenképpen ki kell venni a személyre szabott fizetés esetében azokat a diákokat, akik az év nagy részében nem generálnak szemetet a margittai háztartásokban” – mondta Demián Zsolt alpolgármester. Kérték a polgármestert a napirendi pont visszavonására, de ez nem teljesedett be. A szavazásnál viszont egyetlen párt tanácsosa sem bólintott rá a javaslatra. Kifogásuk azonos volt: ne állítsa kész tények elé őket a polgármester. A másik polgármesteri javaslat, mely nem ment át a szavazáson, a hivatal Volkswagen Crafter típusú, 23 személyes személyszállító kisbuszának az eladása volt. A befolyt összeg megpótlásával haszongépjármű vásárlását javasolta a városvezető. A tanácsosok szerint a jó állapotban lévő személyszállítóért kevesebbet kapnának a piacon, mint amennyi hasznot hoz, ezért nem támogatták, illetve egyhangúlag elutasították az eladási javaslatot. A haszongépjármű vásárlásától viszont nem zárkóztak el. A továbbiakban minden javaslat esetében elvárják az előzetes egyeztetést a bizottsági üléseken, nyilatkozták a tanácsosok.Jordan avatja be Kobe Bryantet a Hírességek Csarnokába
A jó barát és példakép tartja az avatóbeszédet ezen a keserédes eseményen.
Vadállatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki magyar kutatók
Afrikai elefántokat és más veszélyeztettet állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói.
Florin Cîţu magyarázatot vár a COVID-elhalálozásokat érintő adatokkal kapcsolatban felmerült vádakról
Tájékoztatást vár a miniszterelnök Dan Barna kormányfőhelyettestől arról, tudomása volt-e a koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások valós és lejelentett száma közötti eltérésről, és ha igen, milyen intézkedéseket rendelt el ennek kapcsán.
Cîţu: Az oltási kampány sikerességén múlik idén a koncertek, fesztiválok szervezése
Lehet szó fesztiválok és koncertek szervezéséről az idén, de csak akkor, ha az oltási kampány sikeres lesz – jelentette ki pénteken Florin Cîţu miniszterelnök.
Egyes AstraZeneca-oltóközpontokat Pfizer-oltóközpontokká alakítanak át
Florin Cîţu miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy egyes oltóközpontokat, ahol eddig az AstraZeneca vakcináját alkalmazták, átalakítják Pfizer-oltóközpontokká, és ezzel növelik az immunizálási kapacitást.