Hallgassa élőben!

Elballagtak a margittai iskola végzős diákjai

Egy év kihagyás után, idén június 4-én, a nemzeti összetartozás napján ismét ballaghattak a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai. Bár nem tehették olyan szabadon, mint „békeidőben”, mégis nagy örömet okozott diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt. Sok, tavaly végzett öregdiák hazajött erre az alkalomra, hogy legalább szemlélőként élje át az élményt.

Szőke Ferenc

A tumultus elkerülése érdekében két csoportra osztották a ballagókat: 9 órától a B és C osztály ballagott, 11 órától pedig az A osztály. A menetrend megfelelt a sok éve megszokottnak. Az iskolában megtartották az utolsó osztályfőnöki órát, majd az utolsó csengőszóra kivonultak iskolájukból, kezeikben piros, fehér, zöld lufikkal. Rendőri felvezetéssel megkerülték a városközponti parkot, majd bevonultak a református templomba, mely idén is helyet adott a ballagási ünnepségnek. Elsőként a házigazda, Kovács Gyula lelkipásztor köszöntötte a búcsúzó diákokat, igehirdetéssel összekötve. Kiemelte, hogy a diákoknak sokat segítettek a szüleik, pedagógusaik, hogy eljussanak életük ezen állomására, de a legfőbb segítség „az Úrtól jött, aki teremtette az Eget és Földet”. Egy ősi, negyedik századi áldással indította új útjára a végzősöket, akik befejezték életük egy szakaszát, de elkezdik az újat. A tiszteletes után a moderátorok köszöntötték a diákokat és kísérőiket, valamint a tanárokat és meghívott vendégeket, az egyik csoportnál Farkas Cecília, a másiknál Kun Tünde magyartanárnők. Felvezető beszédeiket saját gondolataikkal és odaillő idézetekkel színesítették. Név szerint köszöntötték a házigazdát, valamint az ünnepséget jelenlétével megtisztelő Tóth Attila Levente plébánost, Marcel Emil Sas Adăscăliţii polgármestert, Margitta testvérvárosának polgármesterét, Muraközi Istvánt, Árkosi Antal helyi RMDSZ-elnököt, Bradács Alíz tiszteletbeli RMDSZ-elnököt és Rimai Annamáriát, a tóti iskola igazgatónőjét.

Jutalmazott diákok

Ünnepi beszédet elsőként Nagy Gabriella igazgatónő mondott. Azt latolgatta, hogy a diákok egy tizenkét éves életszakasz után egy nagy küszöböt lépnek át, mely az Élet küszöbe. Meg kell küzdeni és helyt kell állni a küszöbön túli ismeretlennel, mely a szerzett tudás birtokában sikerülni fog. Önállóságra, magabiztosságra, bátorságra, határozottságra, céltudatosságra biztatta diákjait. „Nem az a baj, ha nem éritek el mindig céljaitokat, hanem az, ha nincsenek céljaitok”. A polgármester, aki maga is pedagógus, hiszen ő volt a román iskola igazgatója, beszédében tíz jó tanáccsal látta el a végzősöket. Ezt követően Bondár Piroska aligazgatónő és az osztályfőnökök – Jakab Ottó, Florea Katalin és Gheorghiu Andrea – átadták a legjobb tanulmányi eredményt elért diákoknak a jutalomkönyveket és okleveleket. Hagyománya van annak, hogy az RMDSZ is jutalmazza a legszorgalmasabb diákokat. Az okleveleket idén az iskolában adta át Árkosi Antal helyi és Demián Zsolt körzeti elnök, alpolgármester. A templomban már csak az évfolyamelsőnek és a Mi-Kis Kórusunk tagjainak járó különdíjakat adta át Árkosi Antal. Sikert kívánt a diákoknak, és köszönetet mondott a szülőknek és a tanároknak az oktató-, nevelőmunkáért. Mivel Demián Zsolt alpolgármester objektív okokból nem lehetett jelen, videóüzenetben köszöntötte a búcsúzó diákokat.

Ösztöndíjakat kaptak

Muraközi István, Beretytyóújfalu polgármestere visszajáró vendége a margittai ballagási ünnepségeknek, hiszen szinte minden évben jelen van. „Különleges napon adatott meg nekünk, hogy a világjárvány miatti hosszas távollét után újra találkozzunk” – mondta beszédének bevezető részében. A továbbiakban kiemelte, hogy bár az országhatár közöttünk van, nem választ el bennünket, mert egyformán érzünk, gondolkodunk és cselekszünk. Fontos kiállni önmagunkért, egymásért, közösségünkért, hitünkért, tudásunkért, elért eredményeinkért, emelte ki a továbbiakban. Beszédét egy Klebelsberg Kunó-idézettel zárta: „Annak a biztos reményemnek adok kifejezést, hogy ma, midőn a legnehezebb időn túlestünk, és a magyar nemzet kálváriaútjának nagyobbik részét már megtette, az előttünk álló rövidebb úton leroskadni nem fogunk, s meglesz az államban és a társadalomban a szükséges erő és áldozatkészség arra, hogy a bennünket megelőzött nagy nemzedékektől átvett kulturális kincseket a jövő nemzedéknek átadhassuk”. A Horváth János-ösztöndíjakat Nagy Gabriella igazgatónő adta át. A pénzjutalomban idén Dana Bianka-Renáta, Coznici Teodóra és Puskás Bíborka részesült. A versenyeken elért eredményeiért Balogh Edina, Bordás Péter, Burca Iris, Coznici Teodóra, Juhász Júlia és Kocsis Alexandra kapott oklevelet. A Mi-Kis Kórusunk búcsúzó tagjainak – Bodnár Annamária, Bodor Zsófia, Fazekas-Antal Zsanett, Katona Sándor Krisztián, Király Viktória, Posszert Richard, Puskás Bíborka, Zétényi Zsuzsa – a kórusvezető Puskás Miklós zenetanár adta át a köszönő okleveleket. A Betlehemi csillagok csapatának tagjait – Dorkó István, Drimbó Réka, Kalmár Andrea, Nagy Ábel, Pálfy Zsolt – vezetőjük, Bordás Mária vallástanárnő jutalmazta. Az iskola civil szervezetének, a MOST-nak az irodalmi különdíját, a Papp Géza-díjat Kocsis Alexandra kapta meg, aki versenyeken és eseményeken szavalataival öregbítette az intézmény hírnevét. Kiemelkedő sporteredményeiért Horváth Vivien, Orosz Máté, Szebeni Bálint és Szilágyi Ádám kapott elismerő oklevelet. Horváth Vivien megkapta a Mokka József-díjat is. Oklevelet kaptak továbbá a diáktanács aktív tagjai. Az informatika terén kiemelkedő eredményeket elért népes csoportot Moisa Livia-Erna tanárnő jutalmazta oklevelekkel. A néptáncban elért kiemelkedő eredményéért Puskás Bíborka kapott emléklapot Deák Andrea tanítónőtől, igazgatóhelyettestől. Emlékplakettet nyújtottak át az iskola lelkes támogatójának, Nagy Ákos vállalkozónak is. Mindegyik diák megkapta a Téglák a falban című RMDSZ-kiadványt, mely a végzős diákokat ünnepli.

Színvonalas előadás

Az ünnepség kulturális színvonalát szavalataikkal Bereczki Mónika és Kocsis Alexandra, énekeikkel pedig Mike Nóra és Puskás Bíborka emelték. Valamenynyien magas színvonalú előadást tartottak. Mindig kiemelkedő és megható pillanata a ballagási ünnepségnek, amikor a jók közül a legjobbat, az évfolyamelsőt díjazzák. Idén ez a tisztesség Coznici Teodórát érte. Négyévi kemény és kitartó munkájának eredményeként megkapta az évfolyamelsőnek járó plakettet és vándordíjat. Utóbbit egy évig birtokolja, majd a következő évfolyam legjobbja kapja meg egyéves megőrzésre. Teodóra adta át az iskola jelképes kulcsát egy tizenegyedikes, kiemelkedő tanulmányi eredményű diáknak. Ezt követően búcsúbeszédet mondott, a kulcs átvevője pedig sikert kívánt a végzősöknek, megígérve, hogy méltó követőik lesznek. Az ünnepség nemzeti imánk eléneklésével és az egyházak képviselőinek áldásával végződött. A távozó diákokat a templomkertben a szülők, barátok, ismerősök által vitt virágeső fogadta, jókívánságok kíséretében.Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Eb-góllövője lett
A magyarok ellen kétszer is eredményes volt Cristiano Ronaldo, amivel minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett 11 találattal.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Érvényes gólt a németek lőttek, mégis a franciák nyertek Münchenben
Franciaország 1–0-ra legyőzte Németországot kedd késő este Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A franciák Mats Hummels öngóljával szereztek vezetést az első félidőben, és bár a németek támadtak többet, nem sikerült áttörniük a francia védelmet, sőt a „kékeknek” volt kapufájuk és két meg nem adott góljuk is.
Hatalmasat villantott Labancz Lilla: ledobta a textilt
Beköszöntött a forró nyár: Labancz Lilla sem bírja már felöltözve.