Hallgassa élőben!

Elballagtak a Lorántffy gimnázium nyolcadikosai

A hagyományokhoz híven idén is a nagyvárad-olaszi református templom szolgált a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium nyolcadikosainak ballagási ünnepségének helyszínéül.

János Piroska

Míg az elmúlt évben a világjárvány miatt a hagyományos ballagásra csak júliusban kerülhetett sor, idén a diákok és tanárok többé-kevésbé visszatérhettek a megszokott „forgatókönyvhöz”: a ballagó diákok, családtagjaik, tanáraik és iskolatársaik június 11-én, pénteken foglalhatták el a váradolaszi templom padsorait. Az egybegyülteket Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte, majd Dénes István Lukács esperes, a gyülekezet lelkipásztora tartott igehirdetést.

Alapigeként Péter első levelének 2:5 versét olvasta fel: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által.” Az elmúlt kilenc évben – lévén ez az első generáció, amely a nulladik osztálytól kezdte iskolai tanulmányait – tégláról-téglára építkeztek, nemcsak a tananyagból, hanem mindabból, amit nevelésként kaptak az intézmény falain belül – mutatott rá a lelkipásztor. Életünk során nemcsak a monoton, sokszor fárasztó, tégláról-téglára való építkezést kell meglátni, hanem azt a „katedrálist” is, ami ebből felépül – magyarázta a lelkipásztor egy történet segítségével. Reménnyel telve, azzal a gondolattal, hogy mai tettemmel szebb lehet a világ, áldássá válhatok, az elindulás is könnyebb. „Minden katedrális valójában az Isten dicsőségére épül, legyen szó az épületről vagy a saját életünkről is. Váljatok olyan közösségi emberekké, akik bárhova kerülnek is, tudnak építeni és építkezni. Tudnak építeni magukban napról napra és tudják építeni azt a közösséget, ahol élnek” – mondta el. Ehhez azonban biztos alapra van szükség – mutatott rá a lelkipásztor felidézve a házépítés példázatát. „Ott lehet életetekben biztos alapként Jézus Krisztus mint Megváltó, ott az a tudás, amit az iskolapadokban lehet megszerezni. Építkezzetek tovább: ne hagyjátok abba a tanulást és a lelki építkezést sem!” – szólította meg a végzős diákokat, azt kívánva továbbá, hogy jelképes batyujukban legyen ott az Istentől kapható lelkesedés is.

A végzős osztályok

„Nem felejtettem el, milyen volt a tekintetek az első órán: ugyanazt a csillogást, őszinte érdeklődést láttam a szemetekben az utolsó vallásóránkon is, mint az elsőn” – mondta el ünnepi beszédében Papp Anikó aligazgató. „Életetek talán első nagyobb döntése előtt álltok: döntsetek jól, döntsetek úgy, ahogy nektek a legjobb. Mi büszkék vagyunk rátok. Isten áldja meg döntéseiteket, melyeket meg fogtok hozni.” – tette hozzá, olyan drágakövekhez hasonlítva az iskolapadban megszerzett tudást, amely talán eleinte lehúzó, tehernek érzett köveknek tűntek. „Kívánom nektek, hogy az összegyűjtött köveket jól használjátok fel, és gyűjtsetek továbbra is sok-sok követ és építkezzetek belőle” – jegyezte meg. Köszönetet mondott ugyanakkor a szülőknek is, akik az iskola tanáraira bízták gyerekeiket.

A hetedikesek zenés-verses műsorral búcsúztak a végzős diákoktól, a nyolcadikosok édes-keserű műsorát – melyből nem hiányzott az elmúlt egy év online tanítás-tanulás mozzanatainak felidézése sem – az osztályfőnök, Zsíros Anikó beszéde követte, aki felidézte az elmúlt évek emlékeit. „Kívánom, hogy maradjatok mindig ilyen életrevaló, jólelkű, igazságos diákok, majd felnőttek” – mondta el, köszönetet mondva többek között a gyülekezet lelkészeinek – Dénes István Lukács esperes és Nacsádiné Csuka Melinda lelkipásztor – támogatásáért, a szülőknek, akikre mindig számíthattak. Az ösztöndíjak átadása során kiosztották a Töndury-ösztöndíjakat is.

A hetedik osztályos diákok búcsúztattak a végzősöket

„Ti vagytok a föld sója” – jegyezte meg Szakács Zoltán iskolalelkész a ballagó diákok számára, akik jelképesen egy-egy tasak sót is kaptak batyujukba. A föld sójának lenni megtisztelő, hiszen ezzel a megnevezéssel Jézus illette tanítványait, aki pedig a föld sója, annak helyesen kell tudnia az arányokat – rádöbbenhetnek arra, hogy ott, ahol vannak, nélkülözhetetlenek – mondta el.”Élj úgy, hogy ne vegyenek észre ott, ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmész!„ – idézte búcsúzóul a lelkipásztor Victor Hugo szavait.

A ballagási ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Fotók: János Piroska

 Bodó Sándor: a gazdaságvédelem után az újraindításé a főszerep
A tavaszi foglalkoztatottsági adatok bizakodásra adnak okot – mondta az államtitkár a Magyar Hírlapnak.
Ekkor indul a szurkolói menet a Puskás Arénába – minden fontos infó egy helyen
Szerezze be időben a karszalagját, a stadionhoz pedig gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezzen!
5 millió 352 ezer a beoltott, 57 az új fertőzött, elhunyt 10 beteg
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 731 626 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 45 541 főre csökkent.
Pap zeneszerzőkről Váradszőllősön, másodszor
Ezek a delta variáns jellemző tünetei
Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírussal fertőzöttek.