Hallgassa élőben!
Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Egyelőre nem szabadulunk a beltéri maszkviseléstől

Újabb lazítások bevezetése várható augusztus elsejétől – jelentette be Florin Cîţu a tegnap. A miniszterelnök azonban leszögezte, hogy a beltéri maszkhasználat továbbra is kötelező marad, a lazítások főleg a kültéri rendezvényekre vonatkoznak majd.

BN-összeállítás

Cîţut arról kérdezték az újságírók a kormánykoalíció tegnapi ülése előtt, hogy augusztus elsejétől számíthat-e a lakosság újabb korlátozásokra vagy lazításokra. „Lazításokra, nem korlátozásokra” – felelte a kormányfő. „Egyelőre nem szabadulunk a beltéri maszkviseléstől. A lazítások inkább a kültéri rendezvényekre vonatkoznak” – tette hozzá. Florin Cîţu azt is kijelentette: a járvány negyedik hullámára csak egy módon lehet felkészülni, és ez az oltás.

Ezzel viszont rosszul áll az ország: Románia valamivel több mint felét használta fel csak ugyanis az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett 17,5 millió adag koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak (elsősorban Moldovának) adományozott, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának – tudta meg az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) a Hotnews.ro hírportál. A hétfőn közölt részletes adatsor szerint Románia eddig csaknem 17 millió 550 ezer adagot kapott meg az EU által jóváhagyott négyféle oltóanyagból, amiből 9 millió 220 ezret adtak be. A legtöbb – 7 millió 275 ezer (a beszerzett mennyiség 63 százaléka) – a Pfizer által gyártott vakcinából fogyott. A Modernából 723 ezer adagot (45 százalék) adtak be, az AstraZenecából 846 ezret (25 százalék), az egydózisú Johson&Johnsonból pedig 376 ezret (38 százalék). Románia több mint 400 ezer adag AstraZeneca vakcinát Moldovának, 100 ezret Ukrajnának, 50 ezret Szerbiának adományozott, egy múlt heti kormánydöntés értelmében pedig 100 ezer dózist a közeljövőben fog humanitárius segélyként Vietnamba küldeni. A Hotnews azt is megtudta, hogy 47 ezer AstraZeneaca vakcinának július végén, csaknem másfél millió adagnak pedig augusztus végén lejár a szavatossági ideje.
A Hotnews felidézte: a román kormány eredeti célkitűzéseiben az szerepelt, hogy június elsejéig ötmillió, augusztus végéig pedig tízmillió lakost immunizáljanak Romániában, az oltási hajlandóság csökkenése miatt az újonnan beoltottak száma napi tízezer alá esett az utóbbi hónapban.

Immunitás

A legutóbbi számítások szerint a megbetegedés és az oltás révén a lakosság 44 százalékában alakult ki immunitás a koronavírus ellen, Kolozs és Ilfov megyében, illetve Bukarestben viszont ennél jóval nagyobb, több mint 60 százalékos ez az arány – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.
A lakossági immunitás arányát az Országos Közegészségügyi Intézet mérte fel az átfertőzöttség és az átoltottság arányából kiindulva, megyei, illetve közigazgatási egységek szerinti lebontásban. A számításhoz a 2020 január elsején nyilvántartott romániai lakosságot vették figyelembe, amely akkor 19,3 millió fő volt. Ennek 44 százaléka rendelkezik jelenleg védettséggel a COVID-19-cel szemben, a beoltottságnak vagy a betegségből való kigyógyulásnak köszönhetően – számolt be a katonaorvos.
Gheorghiţă azt is elmondta, nagy eltérések mutatkoznak egyes megyék között: Bukarestben, valamint Kolozs és Ilfov megyében a lakossági immunitás aránya meghaladja a 60 százalékot, három megyében az 50, tizenegy megyében a 40, huszonöt megyében pedig csak a 20 százalékot.

 Olasz Anna a 4. helyen végzett 10 kilométeren
Olasz Anna a negyedik helyen végzett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban a tokiói olimpián. Az aranyérmet a brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg, a második a riói győztes holland Sharon van Rouwendaal, a harmadik az ausztrál Kareena Lee lett.
A Napraforgó lett idén Magyarország tortája
Kihirdették többek között Az ország cukormentes tortája és a Magyarország kenyere címek győzteseit is.
Brutálisat villantott egy autóban Tóth Andi
A szexi énekesnő újabb nagyon dögös képpel készült rajongóinak.
Biztos, hogy jövőre nem módosul a középiskolai felvételi módszertana
Gyönyörű képeken mutatja be Váradi Levente a magyar néptáncot
A fotográfus kötete Végtelen motívum – Hetvenéves a Magyar Állami Népi Együttes címmel jelent meg.