Hallgassa élőben!
Fotó: Illusztráció

Dohányzásellenes kampány az iskolákban

A dohányzás káros hatásaira hívja fel a figyelmet az online térben a Bihar Megyei Drogmegelőző, -Felmérő és -Tanácsadói Központ (CPECA). A tájékoztató akció a Bihar Megyei Tanfelügyelőség partnerségében valósul meg március–május között, és három nagyváradi iskola diákjait érinti: a Dimitrie Cantemir Általános Iskolát, az Octavian Goga Általános Iskolát és az Emanuil Gojdu Főgimnáziumot. A program közvetlenül összesen 468, 11–14 év közötti nagyváradi diákot érint, ugyanakkor tájékoztató kiadványokat juttatnak el a tanárok és szülők számára is. A program részeként 18 tanárnak tartanak előadást a diákok körében tapasztalható dohányzástól való függőségről, a diákok figyelmét pedig olyan szabadidős tevékenységekre irányítják, mint a sport, a művészet, vagy önkéntesség, amelyek alternatívát jelenthetnek a dohányzásra.

A tüdőrák okozta halálesetek kétharmadáért a dohányzást teszik felelőssé, továbbá a krónikus légúti betegségek (BPOC) fő okozójának is a dohányzást tartják. A középsúlyos és súlyos krónikus légúti betegségek megközelítőleg 65 millió embert érintenek világszerte. Az Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól – röviden ESPAD – 2019-es felmérése alapján stagnál azon tinédzserek aránya, akik életük során kipróbálták a dohányzást. 2003 óta ez az arány csökkenőben van: 64%, 54%, 52%, 51,7%, 2019-ben pedig 49,5 százalékot jegyeztek. A naponta dohányzók aránya megegyezik a 2011-es értékkel, amikor is 18,4 százalékot jegyeztek.Ez az 5 virágos növény jól érzi magát a napsütéses balkonon
Ha egész nap süti a balkonunkat a nap, érdemes az alábbi növények közül válogatni.
Kegyetlen történet! Elcsalták kirándulni, brutálisan meggyilkolták
Két férfi fogott össze, egyikük halálra késelte ismerősüket.
Elmaradt a bajnokavatás Kisvárdán
A címvédő és éllovas Ferencváros 0-0-s döntetlen játszott a Kisvárda otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombati játéknapján.
Járványellenes nemzeti program indításáról döntöttek
Ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog – hangsúlyozta Kásler Miklós.
Online pizsamapartin derülnek ki Mátyás király és Da Vinci titkai
A gyerekek játékos módon kerülnek közelebb a történelemhez, észrevétlenül sajátítanak el új ismereteket.