Cseke Attila: Nekünk békét, fejlődést kell biztosítanunk mindenkinek

Kiértékelő megbeszélést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete a szövetség önkormányzati vezetőivel. Jó eredményről beszélhetünk, hisz soha nem látott ellenszélben az RMDSZ jó üzenetekkel, pozitív kampánnyal, nagyon sok magyar emberrel találkozva és beszélgetve több helyen is megerősödött. „Az emberek megállítanak az utcán és gratulálnak – számolt be az élményeiről Cseke Attila. – Nagyon jó érzés azt látni, hogy a magyarok megértették, hogy ellen kell állni a külső megosztási kísérletnek és nekünk egymás mellett a helyünk. Ugyan nagyon sok negatív üzenet volt mások részéről, sőt a személyeskedést is behozták egyes magyar szereplők, pártok, szervezetek a saját médiájukon keresztül, én büszke vagyok arra, hogy az RMDSZ-es kollégák nem vették fel ezt a kesztyűt” – mondta a megyei szervezet elnöke. Több jelölt is megemlítette, hogy bár szkeptikusak voltak, mert egyfajta hangulatkeltést észleltek az internetes közösségi oldalakon, de végül látszott, hogy az emberek nem dőlnek be a butaságoknak és az agresszivitásnak. Az egyik jelenlévő önkormányzati vezető elmondta: nem érti, hogy a néppárti politikusok miért folytatják a lejáratást a kampány után is, hisz a hétfői kiértékelőjük nem a saját eredményeikről, hanem az RMDSZ további mocskolásáról szólt. „Mindenkinek elege van már ebből, hogy csak hazudoznak, megosztanak. Meglepő nyíltsággal még azt is bevallották, hogy az összefogásra pedig, amikor esély volt, formai kifogás miatt ők maguk mondtak nemet.”

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke gratulált mindenkinek, elsősorban a két fő jelöltnek, Cseke Attilának és Szabó Józsefnek. „Jó volt látni, hogy mindenki figyelt a jelöltjeinkre, a programunkra, és még a román nacionalista sajtó is kénytelen volt megdicsérni javaslatainkat, összetett város- és megyefejlesztési stratégiánkat. Az elmúlt harminc évben sokszor egymás ellen uszítottak minket, de eddig két dologban volt erdélyi magyar minimum, azaz teljes konszenzus. Az egyik az volt, hogy a magyar–magyar vitákat nem akarjuk eldönteni románokkal, hisz ők nem érdekeltek a mi megerősödésünkben, bármit is mutatnak felénk. A másik, ami szinte főparancsként ott volt az erdélyi magyar közéletben, az az volt, hogy román pártba beiratkozott magyarokat nem támogat egyetlen egy magyar szervezet sem, hisz az a politikai, és aztán a közösségi asszimiláció nyílt, tiszta támogatása lenne. Sajnos most, Biharban mindkét főparancsot tiszta erőből, pillanatnyi érdek miatt felrúgták Csomortányi Istvánék, Zatykó Gyuláék” – mondta az ügyvezető elnök. Hozzátette: „Fontos lenne mindenkinek megérteni, hogy a közösség mit akar pontosan, és ezzel egységben cselekedni.”

Az összes jelenlévő arról beszélt, hogy az eredmények világosak és az adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a magyar szavazók megyei szinten közel 90 százalékban az RMDSZ mögött állnak. Ugyanakkor világosan megüzenték azt is, hogy nem szeretik a sárdobálást és eredeti magyar hangra vágynak, nem a román politikusok magyar hangjára.

A beszélgetés végén Cseke Attila elmondta: az RMDSZ minden vezetőtől továbbra is azt várja el, hogy alázattal, a közösség felé a legnagyobb nyitással végezze el tisztségből fakadó feladatát, és hogy arra törekedjen, hogy minél nagyobb egységet teremtsen a közösségben. „Nekünk békét, fejlődést kell biztosítanunk mindenkinek” – fogalmazott a Bihar megyei RMDSZ elnöke.

A Bihar megyei RMDSZ sajtóirodájaAz északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén
A szokatlanul meleg óceánvíz lassítja a jégtakaró újraképződését.
Az USR ismét benyújtotta az iskolák politikamentesítését célzó tervezetét
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ismét benyújtotta a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná az iskolákban és tanfelügyelőségeken vezető vagy ellenőrző tisztséget betöltő személyeknek, hogy megbízatásuk alatt pártpolitikai tisztségük is legyen.
V4-csúcson és az Európai Tanács ülésén vett részt Orbán Viktor
A koronavírusjárvány és a a franciaországi iszlamista merényleteket voltak a fő témái a megbeszéléseknek.
November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását
Soltész Miklós reményeit fejezte ki, hogy a járványhelyzet jövő nyáron már megengedi táborok, közösségi programok szervezését.
Iohannis: Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat kell szabniuk
 Az uniós tagállamoknak egységes kritériumokat és eszközöket kell megszabniuk a koronavírustesztek kölcsönös elismerésére – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis.