Hallgassa élőben!

Csajkovszkij és kortárs fejlesztésű Bösendorfer csütörtök este

Ceaikovski Unlimited (Csajkovszkij határtalanul), szól a vegyes írásmódú címe a nagyváradi filharmónia július 22-én, csütörtökön 20 órai kezdettel sorra kerülő újabb nyári hangversenyének. Műsoron az orosz romantikus mester 1., b-moll zongoraversenye, valamint Rómeó és Júlia nyitányfantáziája. Vezényel Vladimir Lungu, szólista Mihai Diaconescu.

Tóth Gábor

Sajtóközleményben kaptuk a hírt, hogy végre a szabadba kerül a nyári évad, méghozzá a barokk palota kertjébe, amiért ezúton is köszönetét fejezte ki a filharmónia a koncertet vendégül látó Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek. Amennyiben rossz idő lenne, akkor is marad a helyszín, de másnapra, azaz péntek este nyolc órára tolják az eseményt. Fontos, hogy a filharmónia arról ír sajtóközleményében: most már tényleg nem szükséges az oltottság, ill. negatív teszt igazolása a szabadtéri részvételhez, csak a korábbról megszokott egészségügyi óvintézkedések, maszk, távolság stb. Egy belépő ára 40 lej, meg lehet váltani hagyományosan a zeneintézmény székhelyén, vagy interneten, ez utóbbihoz ajánljuk tájékozódásul továbbra is a filharmónia facebook.com/filarmonicaoradea közösségi oldalát.

A koncert meglepetése egy külön erre az alkalomra kölcsönzött, legújabb generációs fejlesztésű hangversenyzongora, egy Concert Grand Bösendorfer 280VC – ne tessék félreérteni a Vienna Concert rövidítését, az előtte lévő szám pedig a cm-ben való hangszerhosszra vonatkozik. A zongorát az esemény egyik szponzora, az UnaCorda cég biztosítja. A 2015-ben bemutatott hangszertípussal a Bösendorfer célja a hagyományos bécsi hangzás megtartása mellett a legújabb, ún. intelligens zongoratechnológia hozzáadása. Van persze a filharmóniának saját, egy 2003-ban vásárolt előző generációs 290-es Imperial Grand Bösendorferje, ami a szubkontra C miatt hosszabb 10 cm-rel, de most nem ez szerepel. Az új zongorával kapcsolatban azt ígérik, hogy a 21. századi nagykoncertes igényekhez felzárkózó zenei élményt nyújt majd, de hogy ez pont szabadtéri akusztikában bemutatva milyen lesz, az kiderül. Ez nem a reklám helye, de azért aki koncert után mégis kedvet kapna egy ilyen hangszerhez, annak mosolygós zárójelben mondom, úgy potom 250 ezer dollárért vásárolhat magának.

Az új zongorához hangzatos versenymű dukál. A lélekborzoló hatásteremtés nagymestere, Csajkovszkij, a b-moll zongoraversenyben (melyet keletkezése idején virtuozitása miatt még játszhatatlannak ítéltek) mindjárt a bevezetőben végigszántatja a szólistával a 88 billentyűs terjedelem 81-nyi részét a szubkontrától a négyvonalas oktávig, és a lehető legszélesebb dinamikai árnyalatokat mozgósítja, úgyhogy igazán lesz alkalma Diaconescunak megmutatni a hangszer színeit, magasságait és mélységeit. Egyébként elhangzott már a rendes évadban ugyanez a zongoraverseny a hazai Bösendorferen is, igaz akkor, áprilisban sajnos csak online volt követhető a koncert. Ugyancsak érzelmi végletek kontrasztjait ígéri a műsor másik híres darabja, a Rómeó és Júlia nyitányfantázia.

A meghívottakról is szólva, Vladimir Lungu (sz. 1975, Kisinyov) karmester esetében rögtön szembetűnik, hogy a nyári évad vendégfelhozatala továbbra is direkt módon kapcsolódik a Kolozsvári Román Nemzeti Opera egykori vagy mostani művészeihez. Lungu 2002–2007 között volt ott dirigens, s épp társulatilag kritizált maximalizmusa miatt volt kénytelen távozni az említett operaháztól. Törökországban találta meg helyét eztán, ahol karmestere, majd zeneigazgatója lett a mersini operának 2015-ig, az izmiri konzervatóriumban tanított 2019-ig, két éve pedig az izmiri opera dirigense lett. De számos hazai és külföldi zenekar, operatársulat is meghívta már, 2006-ban egy alkalommal Nagyváradon is vezényelt egy koprodukciós Traviatát.

Mihai Diaconescu (sz. 1991, Craiova) szólistaként viszont emlékeim szerint most először lép fel Váradon. A fiatal pianista a kolozsvári zeneakadémián Csíky Boldizsár növendéke volt, majd a helsinki Sibelius akadémián tanult, ebben a periódusban nyílt alkalma Walter Krafft zongoraművész-pedagógustól is ellesni a szakma fortélyait. Diaconescu 2006-ban szülővárosában debütált szólistaként, és azóta is töretlenül koncertezik idehaza és külföldön, közben mesterkurzusokon csiszolja tudását, versenyeken teszi próbára munkája gyümölcsét.Olasz Anna a 4. helyen végzett 10 kilométeren
Olasz Anna a negyedik helyen végzett 10 kilométeres nyílt vízi úszásban a tokiói olimpián. Az aranyérmet a brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg, a második a riói győztes holland Sharon van Rouwendaal, a harmadik az ausztrál Kareena Lee lett.
A Napraforgó lett idén Magyarország tortája
Kihirdették többek között Az ország cukormentes tortája és a Magyarország kenyere címek győzteseit is.
Brutálisat villantott egy autóban Tóth Andi
A szexi énekesnő újabb nagyon dögös képpel készült rajongóinak.
Biztos, hogy jövőre nem módosul a középiskolai felvételi módszertana
Gyönyörű képeken mutatja be Váradi Levente a magyar néptáncot
A fotográfus kötete Végtelen motívum – Hetvenéves a Magyar Állami Népi Együttes címmel jelent meg.